Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μη σερβίρετε και τις τύψεις σας!

Οδηγός επιβίωσης για Χριστούγεννα χωρίς τύψεις!

Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μη σερβίρετε και τις τύψεις σας!

Η μέρα των Χριστουγέννων είναι μέρα χαράς. Η οικογένεια, οι αγαπημένοι φίλοι με εορταστική διάθεση θα συγκεντρωθούν γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι έτοιμο να διασκεδάσει τις αισθήσεις προσφέροντας απόλαυση.

Αναγνωρίζουμε ότι η ημέρα αυτή δεν πρέπει να έχει την ανησυχία των κιλών, των θερμίδων και οποιαδήποτε άλλης μονάδα μέτρησης, άλλωστε η χαρά δεν μετριέται σε γραμμάρια και θερμίδες. Αν όμως ανήκετε σε αυτούς που οι μέρες αυτές δημιουργούν περισσότερο άγχος τότε ας δούμε ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε :

Πρωινό Χριστουγέννων

Το πρωινό βοηθά να ξεκινήσουμε καλά τη μέρα. Το επίσημο γεύμα θα αργήσει οπότε ένα καλό πρωινό θα μειώσει την τάση για τσιμπολόγημα. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Την ώρα λοιπόν που η οικογένεια ανοίγει δώρα στο σαλόνι εσείς ετοιμάστε ένα θρεπτικό γιορτινό πρωινό. Μερικές προτάσεις :Προσθέστε φρέσκα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, φέτες μπανάνα, μανταρίνια σε ένα μπολ με λίγο μέλι και δημητριακά. Προσθέστε μια γιορτινή νότα με λίγη κανέλα, σταφίδες και σύκα.

Καλή ιδέα είναι μια ομελέτα λίγο πιο πολυτελή, με κομμάτια σολομού ή καπνιστού χοιρινού σερβιρισμένο σε ψημένο ψωμί. Προσθέστε τομάτα, μανιτάρια και αβοκάντο για μια πινελιά λαχανικών.

Ολοκληρώστε με φρέσκο χυμό πορτοκάλι όπου θα έχετε προσθέσει λίγο ανθρακούχο νερό.

Χριστουγεννιάτικα σνακ

Νόστιμα σνακ και μικρά γλυκά είναι παντού μέσα στο σπίτι τις γιορτές με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμα και όταν δεν τα αναζητάμε τόσο, μόνο και μόνο επειδή τα βλέπουμε. Θα βοηθήσει να ετοιμάσετε πιατέλες με αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ράβδους λαχανικών με ντιπ γιαουρτιού. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σε μικρότερους δίσκους. Ως εναλλακτικό των γλυκών επιλέξτε φέτες αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη και φρέσκα φρούτα.

Το κύριο γεύμα

Είτε είναι γεύμα ή δείπνο Χριστουγέννων ας δούμε μερικές συμβουλές για να γίνει λιγότερο επιβαρυντικό αλλά το ίδιο νόστιμο. Φέτος που μαγειρεύουμε σπίτι αντί να επιλέξετε κάτι διαφορετικό, εξωτικό και ασυνήθιστο επιλέξτε συνταγές που σημαίνουν κάτι σε εσάς, αναπολήστε μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια ή από την παράδοση του τόπου ή της οικογένειας σας και ετοιμάστε ένα τέτοιο τραπέζι.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε βιταμίνες Β (Β6 και Β12) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κρεας της γαλοπούλας είναι πλούσιο στο αμινοξύ τρυπτοφάνη γνωστό για την ευεργετική του επίδραση στην ευδιαθεσία, ηρεμία και χαρά.

Η γέμιση

Χρησιμοποιήστε αντί για λουκάνικο ή συκωτάκια, κάστανα και αποξηραμένα φρούτα. Χρησιμοποιήστε αρκετά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, απομακρύνετε το ζωικό λίπος της γαλοπούλας και χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο.

Κρανμπερις

Φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη .

Χουρμάδες και σύκα

Στις συνταγές της σύγχρονης κουζίνας οι χουρμάδες και τα σύκα έχουν έντονη παρουσία .Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πλούσια σε κάλιο μαγνήσιο και σίδηρο.

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Δεν υπάρχει γιορτινό τραπέζι χωρίς πατάτες, γλυκοπατάτες, ψητές ή πουρέ ή ακόμα και τηγανητές που με τη σειρά τους συνεισφέρουν στην πρόσληψη βιταμίνης C και καλίου. Αν μαγειρευτούν με το δέρμα αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών. Η γλυκοπατάτα περιέχει επίσης μαγγάνιο και φυλλικό οξύ.

Κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια για να απορροφήσουν λιγότερα λιπαρά κατά το ψήσιμο, ακόμα καλύτερα αν τις βράσετε πρώτα και τις τελειώσετε στο φούρνο. Χρησιμοποιήστε λίγο βούτυρο και περισσότερο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα. Θα είναι το ίδιο τραγανές.

Τα λαχανικά

Σερβίρετε μια ποικιλία λαχανικών. Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, νόστιμα και βελτιώνουν την πέψη. Ετοιμάστε τα στον ατμό, χρησιμοποιήστε το νερό που τα βράσατε για να ετοιμάσετε την γέμιση. Πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο για μια μυρωδιά Χριστουγέννων.

Κάστανα

Είναι η εποχή τους και είναι το καλύτερο συστατικό για την γέμιση, τις σούπες και τα εδέσματα της εποχής. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε κάλιο και συνεισφέρουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί

Υπάρχουν τόσοι πολλοί να διαλέξετε και να καταναλώσετε είτε ως σνακ με το ποτό σας, είτε στις συνταγές είτε στις σαλάτες. Αποτελούν ιδανική επιλογή των χορτοφάγων για πολλά χορτοφαγικά πιάτα.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Ε. Είναι επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Το επιδόρπιο

Επιλέξτε ένα σιροπιαστό γλυκό με ξηρούς καρπούς ή ένα γλυκό με φρούτα για να ολοκληρώσετε το γεύμα. Μην αμελείτε το νερό, λίγο ζεστό νερό με σταγόνες λεμονιού βοηθά την πέψη.

Μετά το δείπνο βγείτε για ένα περίπατο, όχι μόνο θα πάρετε φρέσκο αέρα και θα βοηθήσετε την πέψη αλλά θα κάνετε και την άσκηση σας.

Περιορίστε τη σπατάλη φαγητού. Η παραγωγή φαγητού είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης τροπικών δασών. Προσπαθήστε να περιορίσετε την σπατάλη με τον προσεκτικό σχεδιασμό των γευμάτων σε ρεαλιστική βάση για την ποσότητα που πραγματικά θα χρειαστείτε.

Αφεθείτε σε αυτό που νιώθετε και ζήστε όπως νιώθετε!

Καλά Χριστούγεννα

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος