Ζάχαρη, Αλάτι, Λιπαρά - Αμαρτίες που έχουν την εξήγησή τους

Η ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Ο οργανισμός τα αναγνωρίζει ως θησαυρούς γιατί μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες του σε αυτά.

Ζάχαρη, Αλάτι, Λιπαρά - Αμαρτίες που έχουν την εξήγησή τους

Η πρώτη τροφή του ανθρώπου -το βρεφικό γάλα- έχει γλυκιά γεύση όπως και το αμνιακό υγρό που το τρέφει για 9 μήνες. Η γλυκιά γεύση μας ησυχάζει και μας ηρεμεί διότι μας παραπέμπει σε αυτή την ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας. Το ένστικτο μας να αποθηκεύουμε ενέργεια είναι ο λόγος που λατρεύουμε το λίπος. Η επιθυμία να κλείσουμε τη μέρα με μια λιπαρή τροφή ίσως έχει να κάνει με την αίσθηση ηρεμίας που προκαλεί. Το αλάτι επίσης είναι σημαντικό για την επιβίωση μας: τα δάκρυα, το αίμα και ο ιδρώτας είναι αλμυρά. Τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, χρειάζονται αλάτι για να λειτουργήσουν καλά και να διατηρήσουν την ομοιόσταση στον οργανισμό. Η λαχτάρα που μας πλημμυρίζει, λοιπόν, για το ζεστό ψωμί, το σιροπιαστό γλυκό ή τα πατατάκια μικρή σχέση έχει με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Περισσότερο σχετίζεται με τη χημεία του εγκεφάλου για απόλαυση και ανταμοιβή. Η μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο στις λιγούρες. Συχνά μέσα από την ικανοποίηση τους αναζητάμε να επαναφέρουμε ένα συναίσθημα, αυτή είναι η ανάγκη εκείνη τη στιγμή.

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε;

Πατάτες τηγανητές και πατατάκια

Είναι ο συνδυασμός του τραγανού και του αλατιού που κάνει τα πατατάκια και τις τηγανητές πατάτες ακαταμάχητα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει την υψηλή περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά, κανείς όμως δεν μπορεί να φάει μόνο πέντε. Οι πατάτες τηγανητές είναι δεμένες με παιδικές αναμνήσεις, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Επιλέξτε «πατατάκια» από κέιλ (kale) ή τραγανά λαχανικά στο φούρνο ή καρότα με αλάτι. Είναι το ίδιο τραγανά και αλμυρά.

Σοκολάτα

Περίπου οι μισές επιθυμίες αφορούν τη σοκολάτα. Οι θεωρίες πολλές, από την έλλειψη μαγνησίου μέχρι τη διακύμανση της διάθεσης. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο που θα βελτιώσει αμέσως τη διάθεση και την καρδιά χωρίς να φορτώσει τα λιποκύτταρα, ενώ θα καλύψει και την ανάγκη του γλυκού.

Ποπ κορν

Πολλές φορές η λιγούρα δημιουργείται από το περιβάλλον για παράδειγμα το σινεμά με το ποπ κορν. Το ποπ κορν είναι ένα υγιεινό σνακ αλλά ο τρόπος που παρασκευάζεται στα σινεμά καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση του.

Πίτσα

Η πίτσα είναι το πιο αγαπημένο φαγητό σύμφωνα με μελέτη. Έχει καλή θρεπτική αξία: ένα τυπικό κομμάτι περιέχει 12γρ πρωτεΐνης και 2.5γρ φυτικών ινών. Ανάλογα με το τι έχει η πίτσα αυξάνονται και οι θερμίδες που αποδίδει. Μπορούμε να επιλέξουμε πίτσα με βάση από ζυμάρι ολικής άλεσης, φρέσκια ντομάτα και τυρί μόνο χαμηλών λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο αποτελεί μια ευχάριστη λιχουδιά για τον οργανισμό.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά βρίσκονται μέσα στις 5 πιο αγαπημένες τροφές στον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι φτιάχνονται από ραφιναρισμένο αλεύρι. Τα λευκά ζυμαρικά έχουν το 1/5 φυτικών ινών που σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα για τον κορεσμό. Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης και συνδυάστε τα με λαχανικά και βότανα όπως βασιλικό.

Υπάρχει τρόπος να τις ελέγξουμε;

  • Η ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκό το απόγευμα μπορεί να οφείλεται στην απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα λόγω της πέψης. Επιλέξτε αντί του σοκολατένιου κέικ, ένα σνακ που να συνδυάζει πρωτεΐνη με δημητριακά όπως μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με φρούτα και μέλι. Θα σας δώσουν την ίδια γλυκύτητα και καλύτερη ενέργεια.
  • Νευρικό τσιμπολόγημα: πολλές φορές το τσιμπολόγημα είναι αποτέλεσμα νευρικότητας, αγωνίας ή ενός δυσάρεστου συναισθήματος και όχι σωματικής πείνας. Αυτό ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό και είναι ο πιο συχνός υπονομευτής της προσπάθειας απώλειας βάρους. Όταν νιώθετε άγχος και ένταση εφαρμόστε τεχνικές μείωσης άγχους. Ένας έντονος περίπατος, ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει σίγουρα.
  • Βουλιμία κακής μέρας: το συναισθηματικό φαγητό είναι κοινό σύμπτωμα στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε comfort foods για να ανακουφίσετε συναισθήματα θυμού, λύπης. Αυτό, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει ένα στερεότυπο συμπεριφοράς με αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Αναζητήστε τη συναισθηματική ανακούφιση εκτός ψυγείου. Τηλεφωνήστε σε ένα φίλο, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, γράψτε στο ημερολόγιο.
  • Κάντε έναν περίπατο: γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση σας βοηθά να κάψετε θερμίδες. Τώρα υπάρχουν στοιχεία ότι η άσκηση βοηθά να τρώμε λιγότερα γλυκά. Στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Appetite δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που πρώτα περπάτησαν 15 λεπτά απέφυγαν να καταναλώσουν τη σοκολάτα που υπήρχε μπροστά τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν περπάτησαν.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναφέρουμε τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Journal of Obesity: Ο αποκλεισμός από τη διατροφή μας αγαπημένων τροφών μπορεί σε πρώτο βαθμό να προκαλεί την αγωνιώδη αναζήτηση τους αλλά σε δεύτερο βαθμό μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο, την απουσία της επιθυμίας. Σε γκρουπ υπέρβαρων ατόμων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για δυο χρόνια μειώθηκε η επιθυμία για λευκό άμυλο και επέλεγαν συνειδητά προϊόντα ολικής άλεσης με την ίδια ευχαρίστηση. Το ίδιο συνέβη και στο γκρουπ όσων ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Ύστερα από δύο χρόνια η επιθυμία τους για λιπαρά μειώθηκε εντυπωσιακά.

Η αντίσταση στα γλυκά είναι δύσκολη. Μην τα στερείτε από τον εαυτό σας! Αφεθείτε σε μικρές λιχουδιές όταν το επιθυμείτε. Οι τύψεις θα είναι λιγότερες και η απόλαυση μεγαλύτερη.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος