Ο Θάνος Ασκητής στο «ΦΩΣ»: Ο Θρύλος, το σεξ, η κατάθλιψη και οι σχέσεις την εποχή του κορονοϊού

Μια τολμηρή και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το σεξ και τις σχέσεις στην εποχή του κορονοϊού από τον κορυφαίο επιστήμονα στο είδος του, Θάνο Ασκητή.

Ο Θάνος Ασκητής στο «ΦΩΣ»: Ο Θρύλος, το σεξ, η κατάθλιψη και οι σχέσεις την εποχή του κορονοϊού

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Πρώτη φορά μίλησα μαζί του. Προλάβαινε τις ερωτήσεις μου. Και κάποιες ερωτήσεις που του έκανα ήταν προχωρημένες. Ζούμε σε καιρό κατάθλιψης και όταν είσαι στην κατάθλιψη σε αποχαιρετά το σεξ.

Θάνος Ασκητής, λοιπόν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/11/2020

Θα αλλάξω τη σειρά και θα βάλω στην αρχή αυτό που συζητήσαμε στο τέλος. Τι ομάδα είστε;

Ολυμπιακός φυσικά, τι άλλο να είμαι! Είναι η ομάδα μου. Η ομάδα που πάντα κερδίζει. Ο Ολυμπιακός ξέρει να κερδίζει, ιστορικά ήταν και είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Από τη μικρή μου ηλικία έχω ακόμα κονκάρδες με το σήμα του Ολυμπιακού που βάζαμε στα πέτα. Μέχρι σήμερα, στα 67 μου χρόνια.

Ποιος παίκτης ήταν η μεγάλη παιδική σας αγάπη;

Ο Ηλίας Υφαντής!

Από πού είστε;

Είμαι Κεφαλονίτης, αλλά γεννήθηκα στη Χίο και πέρασα εκεί τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου γιατί ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος. Είναι ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το επιστημονικό αντικείμενό σας;

Αγγίζω τα 40 χρόνια.

Πόσες περιπτώσεις «ασθενών» έχετε εξετάσει;

Για εμάς, καταρχήν, δεν είναι ασθενείς. Είναι πελάτες που είναι φυσιολογικοί. Μπορεί βέβαια να έχουν ανδρολογικά ή γυναικολογικά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με ανδρολόγο ουρολόγο ή γυναικολόγο σε καθαρά οργανικό υπόστρωμα, όπου εκείνοι είναι ειδικοί, ενώ εγώ είμαι ειδικός σε ψυχολογικό-ψυχιατρικό επίπεδο.

Το πιο κοινό πρόβλημα ποιο είναι;

Και για τα δύο φύλα: η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Για συγκεκριμένο άτομο; Ή γενικώς;

Για το ταίρι τους. Οι άνθρωποι στο πέρασμα των χρόνων χάνουν τη σεξουαλική διάθεση για το ταίρι τους. Το σεξ δεν είναι μια καθαρά ζωώδης φυσική ικανοποίηση όπως στο ζώο που σε μία ειδική εποχή μάλιστα έχει τον οίστρο του. Βέβαια στη γυναίκα στην ηλικία μεταξύ 30-40 αυξάνεται ο σεξουαλικός οίστρος διότι είναι η κυρίως δεκαετία της αναπαραγωγής. Ενώ για τον άνδρα υπάρχουν διακυμάνσεις, μεταπτώσεις, εξάρσεις. Όπως μετά τα 60! Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η ανάγκη για σεξ μετά τα 60. Σήμερα οι άνθρωποι δεν γερνάνε όπως παλιά, έχουν καλύτερη υγεία και φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο. Ένας άνθρωπος 80 χρόνων, πλέον, μπορεί να εργάζεται και να έχει σεξουαλική ζωή.

«Στα καλά ζευγάρια αυξήθηκε το σεξ στην καραντίνα»

Η σεξουαλικότητα πόσο μειώθηκε στην εποχή του κορονοϊού;

Περίπου 40%. Δεν υπάρχει πια το «κυνήγι». Να ξέρετε όμως κάτι: στην πρώτη καραντίνα αυξήθηκε η σεξουαλική ζωή των «καλών» ζευγαριών μέσα στο σπίτι!

Όμως στα ζευγάρια, που δεν τα πήγαιναν καλά από πριν, φαντάζομαι έγινε πιο δύσκολη η ζωή στην καραντίνα μέσα στο σπίτι.

Έτσι είναι. Εμείς οι Έλληνες έχουμε και μικρά σπίτια. Όταν είναι όλοι μέσα στο σπίτι, μαμά, μπαμπάς, παιδιά, ένα ζευγάρι που δεν τα πήγαινε καλά έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με την καραντίνα. Όμως τα «καλά» ζευγάρια βρήκαν χρόνο περισσότερο να περάσουν μαζί, σταμάτησε το κυνήγι του χρήματος και της ταχύτητας, επανεκτίμησαν πόσο ωραίο είναι να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί, να έχουν λιγότερο άγχος, να μαγειρέψουν μαζί, να πάνε έξω για άσκηση μαζί, να δουν μαζί περισσότερες ταινίες.

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς βιάγκρα να έχει σεξουαλική ζωή;

Μέχρι την ηλικία που το επιτρέπει η υγεία του. Χωρίς τη συχνότητα βέβαια που είχε όταν ήταν νέος και χωρίς τη σκληρότητα... Όμως, πλέον, ένας άντρας 80 και 90 χρόνων μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή. Αν δεν έχει παράγοντες κινδύνου, κυρίως το μεταβολικό σύνδρομο. Όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, αυτά είναι τα τέσσερα κακά της μοίρας μας! Χαλάνε τα αγγεία και σκοτώνουν το σεξ. Παίζει ρόλο και η τεστοστερόνη που είναι μεγάλη ορμόνη και τα τελευταία χρόνια τη μελετάμε πολύ. Είδαμε, λόγου χάρη, ότι με τη χρήση ινδικής κάνναβης μειώνεται πολύ η τεστοστερόνη, η οποία είναι το λάδι της ζωής, όχι μόνο του σεξ. Παίζει ρόλο και στον ψυχισμό και στο κοιλιακό λίπος και στη στεφανιαία νόσο. Δρα ειδικά στην ψυχική διάθεση του άνδρα από την ηλικία των 50 και μετά. Να σας πω εδώ ότι η μέση ηλικία μετακινήθηκε, ενώ ήταν 45-65, τώρα είναι 50-70. Σημαντικός παράγοντας για το σεξ λοιπόν είναι η καλή υγεία. Για παράδειγμα: οι χρόνια διαβητικοί εμφανίζουν κατάθλιψη και οι χρόνια καταθλιπτικοί εμφανίζουν διαβήτη.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλή σεξουαλική ζωή δίνει επιπλέον δέκα χρόνια ζωής, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά»

Μία καλή σεξουαλική ζωή φέρνει καλύτερη υγεία, έτσι δεν είναι; Όχι μόνο οργανικά αλλά και ψυχολογικά, δεν εγκαταλείπουν το σώμα τους.

Σωστά το θέτετε. Όσοι έχουν καλή σεξουαλική ζωή είναι πιο υγιείς από αυτούς που παραιτούνται. Αθλούνται πιο πολύ, δεν καπνίζουν, δεν παχαίνουν, διότι θέλουν να είναι πιο εμφανίσιμοι. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλή σεξουαλική ζωή δίνει επιπλέον δέκα χρόνια ζωής, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Η διατήρηση καλής σεξουαλικής ζωής σημαίνει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό ισχύει και για τη γυναίκα. Στη δεκαετία του 1980 η σεξουαλική ζωή της γυναίκας τελείωνε στα 55-60, ενώ τώρα φτάνει και στα 75. Ενώ ο άνδρας έχει δέκα χρόνια σεξουαλικής ζωής παραπάνω από τη γυναίκα.

Να σας ρωτήσω κάτι. Ο γάμος μήπως είναι «ανωμαλία»; Το καλύτερο φαγητό να έχεις, μπορείς να το τρως κάθε μέρα επί δεκαετίες;

Όχι, δεν είναι ανωμαλία. Ο γάμος είναι ξεπερασμένος θεσμός, να το δεχτώ.

Ας πούμε τότε για την πολύχρονη μονογαμική σχέση. Μήπως είναι «ανωμαλία»;

Όταν οι άνθρωποι έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, όταν έχουν καλή σύνδεση εγκεφαλική, ψυχική και είναι έξυπνοι, το σεξ είναι πολύ καλύτερο! Στα μονογαμικά ζευγάρια που έχουν αυτές τις προϋποθέσεις το σεξ είναι πολύ καλύτερο! Και σας βάζω την υπογραφή μου σε αυτό.

Γιατί;

Το σεξ στηρίζεται στην εγγύτητα (νιώθω καλά μαζί σου) και στην εξοικείωση (ξέρω το κορμί σου, ξέρεις τις ανάγκες μου). Αυτά, δυστυχώς, ο γάμος αργά και σταθερά τα σκοτώνει. Διότι όταν το ζευγάρι παντρεύεται και κάνει παιδιά, διαφοροποιεί τη συμπεριφορά του. Και από πρωταγωνιστές της ζωής τους γίνονται πρωταγωνιστές της ζωής του παιδιού τους! Χάνουν την εγγύτητα, μπαίνουν εμμονές στο μυαλό τους, απομυθοποιούν τη σεξουαλικότητα και εδώ μπαίνει και η παράμετρος της απιστίας.

Γιατί;

Διότι οι άνθρωποι στον γάμο ξεχνούν ότι μπορούν να γίνουν ελκυστικοί ο ένας για τον άλλον, να προσέχουν τον εαυτό τους, να βάζουν ένα ωραίο άρωμα, να ντύνονται όμορφα, να κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλον, να χαϊδεύει ο ένας τον άλλον, να μην παχαίνουν. Μία γυναίκα 55 χρόνων σήμερα μπορεί να είναι ελκυστική για τον εραστή αλλά όχι για τον μόνιμο σύντροφο, διότι αυτός «δεν τη βλέπει»! Είπατε πριν για το «ίδιο φαγητό». Χάνουμε το αλάτι και το πιπέρι που μπορούμε να βάζουμε, χάνουμε τον πειραματισμό να το μαγειρέψουμε λίγο αλλιώς το ίδιο φαγητό. Η Ελληνίδα μάνα είναι υπέροχη μάνα, αλλά πολλές φορές τραγική σύντροφος. Και εκείνος είναι τραγικός διότι δεν τη φλερτάρει πια, δεν την ανανεώνει.

«Μόλις το 20%-30% είναι οι πραγματικές, κανονικές, καλές σχέσεις και όχι οι κατ’ όνομα γάμοι»

Σε αυτόν τον καιρό της κατάθλιψης αυξάνονται τα διαζύγια;

Όχι, δεν δείχνουν αυτό οι μελέτες μας. Τα διαζύγια αυξάνονταν σταθερά τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία έφερε στα «κακά» ζευγάρια μεγαλύτερη φόρτιση. Όμως το διαζύγιο έχει και οικονομικές παραμέτρους, το διαζύγιο κοστίζει, έχει μπλεξίματα, έχει διεκδικήσεις... Προτιμούν να κάνουν άλλες σχέσεις παρά να χωρίσουν... Διότι έχουν και παιδιά, σκέφτονται πολλά. Εκείνο που μειώνεται είναι οι γάμοι, επίσης μειώνεται η γέννηση παιδιών. Οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο γενικώς δεν κάνουν παιδιά. Ο δυτικός τρόπος ζωής έδωσε μεγαλύτερη ατομική ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη εγωπάθεια. Η καριέρα μου, το αμάξι μου, τα λεφτά μου, το κινητό μου, τα σόσιαλμίντιά μου, και έχασε το «εμείς», τη συντροφικότητα.

Τις ερωτήσεις μου προλαβαίνετε.

Επίσης αυτό που έχει αυξηθεί είναι το σύμφωνο συμβίωσης.

Και οι τελειωμένοι γάμοι που κρατούνται εικονικά.

Ακριβώς.

Το παιδί είναι κάτι που έρχεται σαν βόμβα μέσα στο ζευγάρι;

Σας το είπα πριν, αν δώσουμε όλη την ενέργεια στο παιδί μας, χάνουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να το καταλάβουμε: το παιδί δεν γεννήθηκε για να μας γεμίσει. Δεν φτιάχνει το παιδί τη σχέση, η σχέση έφτιαξε το παιδί. Αν βάλουμε το παιδί μπροστά από εμάς τους δύο, χαθήκαμε. Εμείς οι Έλληνες είμαστε κοινωνία πολύ παιδοκεντρική. Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των πάντων στη ζωή του παιδιού μας. Αυτό είναι λάθος.

Πόση είναι η αναλογία γάμων με διαζύγια;

1 προς 3. Σε 3 γάμους, 1 διαζύγιο.

Οι άλλοι δύο γάμοι δεν είναι σίγουρο ότι είναι κανονικοί.

Μόλις το 20%-30% είναι οι πραγματικές, καλές σχέσεις και όχι οι κατ’ όνομα γάμοι. Κάποιος μπορεί να είναι καλός πατέρας αλλά τραγικός σύντροφος. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι πρέπει να ξέρεις να χωρίζεις. Όχι να κατηγορεί ο ένας τον άλλον στο παιδί, όχι να προσπαθούν να κερδίσουν το παιδί και τελικά να το «τρώνε» και να γίνεται καταθλιπτικό, παθητικό άτομο. Όχι να βλέπει ο ένας τον άλλον σαν τον Αχιλλέα με τον Έκτορα στη μεγάλη μονομαχία. Όχι να καταλήγουν στα δικαστήρια και να προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον.

«Τα ψηφιακά συστήματα, τα σόσιαλ μίντια, το εύκολο πορνό άλλαξαν τη συμπεριφορά των ανθρώπων - Υποδύονται κάτι που δεν είναι»!

Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα καταργηθεί ο γάμος και θα είναι ανεκτή η πολυγαμία;

Αν μου πείτε ότι το σεξ θα διαχωριστεί από τη συναισθηματική, συντροφική σχέση, θα σας πω ναι, ενδέχεται. Αλλάζει ο τρόπος που επικοινωνούμε, η ζωή μας είναι προστακτική πια, με τα κομπιούτερ, το ίντερνετ, τα έξυπνα κινητά.

Πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή και θέλω να σταθούμε σε αυτό, γιατί δεν ξέρω πόσοι το κατάλαβαν.

Με τους υπολογιστές και την τεχνολογία έγινε η ζωή μας προστακτική. Πατάς το κουμπί και έχεις αμέσως αυτό που θέλεις. Έχει χαθεί η υπομονή. Έχει χαθεί η ενσυναίσθηση του τι θέλει ο άλλος δίπλα σου, ότι ο άνθρωπος δίπλα μας έχει ανάγκες, συναισθήματα. Επίσης, με τα σόσιαλμίντια οι άνθρωποι πλέον υποδύονται κάτι που δεν είναι...

Μεγάλη αλήθεια.

Στα σόσιαλμίντια οι περισσότεροι άνθρωποι υποδύονται κάτι που θα ήθελαν να φαίνονται ότι είναι, αλλά δεν είναι. Επίσης, οι άνθρωποι σήμερα χάνονται μέσα στο πορνό, σε κόσμους που είναι ψεύτικοι.

Θα σας ρώταγα τι ρόλο έχει παίξει στις μονογαμικές σχέσεις η εύκολη ιντερνετική πρόσβαση στο πορνό.

Το πορνό, που είναι προσβάσιμο κάθε στιγμή από οποιονδήποτε, είναι εθιστικό, είναι το σεξιστικό μέρος ενός μοντέλου που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Και εδώ θέλω να πω ότι ο αυνανισμός ενός ενήλικα σε τακτική βάση είναι νοσηρός.

Γιατί;

Ο αυνανισμός στην εφηβική ηλικία είναι νορμάλ, διότι προετοιμάζει τον έφηβο και την έφηβη για τη σεξουαλική ζωή που θα έχουν στη συνέχεια της ζωής τους. Όμως όταν έχεις τη σχέση σου, τον γάμο σου, τον σύντροφό σου και προτιμάς να πας στον αυνανισμό, είναι νοσηρό. Έχει αλλάξει πολύ η συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα από τα ψηφιακά συστήματα.

«Με μια προϋπόθεση μπορείς να βλέπεις πορνό μαζί με το ταίρι σου»

Πορνό μπορούν να βλέπουν δύο σύντροφοι μαζί;

Ναι, μπορούν, δεν είναι ανωμαλία. Όμως αν είναι προϋπόθεση για να ερεθιστούμε, δηλαδή αν αλλιώς δεν μπορούμε οι δυο μας, δεν είναι καλό, μπαίνουμε σε ψεύτικο στερεότυπο, σε ψεύτικο κόσμο. Δεν υπάρχει αληθινή επικοινωνία στο ζευγάρι.

Είστε υπέρ ή κατά του σεξ με παραπάνω από δύο; Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και κλαμπ που διοργανώνουν τέτοια σκηνικά με δύο συντρόφους να αναζητούν κι άλλους.

Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Εγώ είμαι γιατρός, ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να ξέρει το κόστος! Οφείλω να τους πω το κόστος... Αν θέλετε μια Φεράρι, πάρτε την, αλλά θα πρέπει να σας πω το κόστος. Ώστε να ξέρετε αν μπορείτε να τη συντηρείτε ή θα σας βουλιάξει...

Πείτε λοιπόν το κόστος.

Το τρίο ή οι τέσσερις είναι κάτι που έχει αυξηθεί όντως σε σχέση με το παρελθόν. Εγώ δεν κάνω ηθική ανάλυση, δεν κάνω κήρυγμα στο γραφείο μου. Σε όποιους όμως μου λένε τέτοια, εξηγώ πού αρχίζει το πρόβλημα και πώς θα το διαχειριστούν... Έχω δει χιλιάδες ζευγάρια. Και έχω δει ότι αυτοί που έχασαν τη δυαδικότητά τους, έχασαν και την επαφή μεταξύ τους... Το σεξ με περισσότερους από δύο είναι πιο εθιστικό, είναι πιο ηδονικό, με πιο μεγάλη ένταση και αφαιρεί την εγγύτητα του ζευγαριού, αρχίζουν μετά οι εμπλοκές, οι φασαρίες. Υπάρχουν πολλές τραγελαφικές καταστάσεις! Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το πιο καλό σεξ, θα σας πω μεταξύ δύο ανθρώπων που συνδέονται ψυχικά, πνευματικά και ξέρουν να απολαύσουν ο ένας τον άλλον.

Στις περισσότερες γυναίκες αρέσουν τα βρόμικα λόγια και λίγη βία;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Τα βρόμικα ή πρόστυχα λόγια είναι μέρος της σεξουαλικής επαφής, είναι φυσιολογικό, εμείς το υποστηρίζουμε στις θεραπείες μας. Αλλά με τέσσερις χρυσούς κανόνες. Πρώτον, μέχρι εκεί όπου το ανέχεται ο άλλος. Δεύτερον, όχι να επιφέρει πόνο στον άλλον, αν δεν του αρέσει, επειδή αρέσει σε μένα. Τρίτον, δεν προσβάλλουμε την προσωπικότητα του άλλου. Τέταρτον, δεν απειλούμε την υγεία του άλλου.

Γιατρέ, εγώ κάνω όλων των ειδών τις συνεντεύξεις, αθλητικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές, αλλά δεν ξεχνάω ποτέ και τους κανόνες του δρόμου. Πρέπει να είμαστε μεν καταρτισμένοι, αλλά να μην ξεχνάμε και τη λαϊκότητα που είναι πολλές φορές σοφή. Ισχύει αυτό που λέγαμε στις αλάνες «δεν γ... οι ωραίοι, αλλά οι γενναίοι»;

Φυσικά! Μα, ο άντρας είναι δειλός από τότε που άφησε το ντουφέκι του και άφησε τη στολή του. Η γυναίκα τον ξεπέρασε. Είναι πιο ανθεκτική από τη φύση η γυναίκα, ζει πιο πολλά χρόνια από τον άντρα, δεν είναι τυχαίο που η φύση την προίκισε με τη μητρότητα. Επίσης, ο άντρας έχει μεγαλώσει κακομαθημένος από τη μαμά του...

Ωραία ανάλυση αυτή, αλλά μην ξεχνάμε την ερώτηση.

Καθόλου δεν την ξεχνάω. Πάντα η γυναίκα θέλει το δυνατό αρσενικό δίπλα της. Στη γυναίκα η ομορφιά του άντρα δεν μετράει τόσο όσο μετράει για τον άντρα η ομορφιά της γυναίκας. Η γυναίκα γονατίζει από έναν άντρα που την πολιορκεί και της λέει σε θέλω πολύ, με έχεις τρελάνει! Με ωραίους τρόπους βέβαια. Η γυναίκα ερωτεύεται εγκεφαλικά τον άντρα. Αυτός λοιπόν είναι ο «γενναίος» άντρας: Ο έξυπνος, ο τολμηρός, ο αποφασιστικός. Και ο φροντιστικός. Αυτός που φροντίζει τη γυναίκα.

Προβλήματα σεξουαλικά, όπως πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική ανικανότητα, «ψυχρές» γυναίκες, θεραπεύονται;

Ναι, θεραπεύονται. Θέλω να σταθώ όμως σε κάτι. Μια γυναίκα που είναι «ψυχρή», είναι κλειδωμένη. Υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν τη γυναίκα να ανεβάσει τη λίμπιντο και πρώτα απ’ όλα να μην ντρέπεται και να μη φοβάται το σώμα της, να απολαύσει το σώμα της, να μπορεί να το δώσει στον σύντροφό της, να αισθάνεται επιθυμητή. Όλα τα σεξουαλικά προβλήματα λύνονται. Και κρατήστε αυτό: κανένα ζευγάρι δεν χωρίζει από σεξουαλικά προβλήματα όταν υπάρχει εγκεφαλικό και συναισθηματικό δέσιμο.

«Η αλήθεια για την ομοφυλοφιλία»

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες, αλλά έχω ποσοτικό περιορισμό στην εφημερίδα. Τελευταίο θέμα, ομοφυλοφιλία. Υπάρχουν άνθρωποι που ρίχνουν ευθύνες στον ομοφυλόφιλο ή στους γονείς του. Όμως εξηγείστε στον κόσμο τι συμβαίνει. Φαντάζομαι έρχονται στο γραφείο σας γονείς.

Ναι, πολλοί. Οι γονείς έχουν το πρόβλημα και φέρνουν το παιδί παρά τη θέλησή του. Η ομοφυλοφιλία σήμερα δεν θεωρείται ψυχική πάθηση, δεν χρειάζεται θεραπεία. Παλιά γίνονταν «εγκλήματα», μέχρι και ηλεκτροσόκ έκαναν...

Οι γονείς χρειάζονται θεραπεία, όχι τα παιδιά!

Εύστοχο. Και γιατί θέλουν βοήθεια οι γονείς; Για να αποδεχτούν το παιδί τους! Είναι σημαντικό να αποδεχτούν το παιδί τους, για να μην το χάσουν... Οι γονείς πιο πολύ με τα αγόρια έχουν πρόβλημα, παρά με τα κορίτσια. Η ομοφυλοφιλία επιστημονικά είναι κυρίως γονιδιακή, δηλαδή υπάρχει και κληρονομικότητα. Υπάρχει επίσης και ο νευροχημικός παράγοντας, η νευροχημική συμπεριφορά στο έμβρυο από την τεστοστερόνη. Να ξέρετε ότι ένα 15%-20% των ανθρώπων στη Γη είναι ομοφυλόφιλοι. Και αν βάλουμε τους αμφιφυλόφιλους, πάει στο 25% και πλησιάζει το 30%. Πρέπει να σας πω επίσης ότι το ποσοστό ομοφυλόφιλων στους άντρες είναι διπλάσιο από τις γυναίκες.

Σοκαριστικοί οι αριθμοί.

Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία μας ότι δεν έκαναν λάθος οι γονείς που είναι τα παιδιά γκέι, ούτε τα παιδιά φταίνε, δεν το επέλεξαν. Είναι τραγικό να υπάρχει τέτοια αντίληψη. Γεννιέται το άτομο ομοφυλόφιλο, όπως γεννιέται το άτομο ετεροφυλόφιλο. Σήμερα μάλιστα πολλοί ομοφυλόφιλοι είναι εξαιρετικά ανδροπρεπείς, δεν υπάρχει μόνο αυτό που νόμιζαν παλιά, ο γυναικωτός, ο θηλυπρεπής. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν. Και όσοι δηλώνουν γιατροί, αλλά κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι μπορούν να κάνουν θεραπείες για αυτά τα θέματα, ψεύδονται.

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, είστε ευφυέστατος.

Κι εγώ σας ευχαριστώ, ήταν πολύ καλές οι ερωτήσεις.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110