Γιατί δεν χάνετε βάρος;

Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, γυμνάζεστε σχεδόν καθημερινά, είστε περήφανος/περήφανη για τις υγιείς συνήθειες που εφαρμόζετε αλλά… μια εβδομάδα μετά η ζυγαριά είναι ακίνητη. Τι φταίει;

Γιατί δεν χάνετε βάρος;

Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως:

Χρόνιο στρες. Όταν ζείτε με άγχος, ανησυχία ή θλίψη, το σώμα παράγει χημικές ουσίες -όπως η ορμόνη κορτιζόλη- που κάνουν το σώμα να αποθηκεύει λίπος, ειδικά γύρω από τη μέση. Αυτός ο τύπος λίπους αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες.

Σύνδρομο Cushing. Προκαλείται όταν τα επινεφρίδια εκκρίνουν μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο πρόσωπο, στον κορμό και τον αυχένα.

Υποθυρεοειδισμός. Εάν ο θυροειδής υπολειτουργεί το σώμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών που βοηθούν τη μείωση του αποθηκευμένου λίπους. Ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μειώνεται και η αποθήκευση λίπους αυξάνεται.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό γυναικών. Τα συμπτώματα είναι: ανώμαλη περίοδος, ακμή, υπερτρίχωση, λεπτά μαλλιά, υπογονιμότητα και αύξηση βάρους που δεν οφείλεται σε υπερφαγία.

Υπερινσουλιναιμία. Η αντίσταση στην ινσουλίνη πάει χέρι χέρι με την αύξηση βάρους. Όταν το σώμα αντιστέκεται στην ορμόνη ινσουλίνη, άλλες ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό δεν δουλεύουν επίσης.

Κατάθλιψη. Τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη βρίσκουν καταφύγιο στο φαγητό για να ανακουφίσουν τη συναισθηματική δυσφορία.

Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες. Πολλές γυναίκες μπορεί να πάρουν βάρος σε περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση.

Φαρμακευτική αγωγή. Δεν είναι μόνο οι ιατρικές καταστάσεις που προσθέτουν βάρος ή που εμποδίζουν την απώλεια του. Κάποια φάρμακα να προκαλούν αύξηση βάρους όπως: Φάρμακα για το διαβήτη τύπου 2 (σουλφολυνουρίες), αντιψυχωτικά και φάρμακα για τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή συμπεριλαμβανομένης της χλωροπρομαζίνης (Thorazine), της θειοριδαζινης (thorazine), φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και κάποιες παθήσεις της καρδιάς, αντικαταθλιπτικά και αντισυλληπτικά, φάρμακα για τη θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης και κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται για το άσθμα και το λύκο.

Τα άτομα τείνουν να προσλαμβάνουν βάρος χωρίς προφανείς λόγους και χωρίς να υπάρχει ιατρικό ιστορικό, γι' αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των τροφών που καταναλώνουν.

Μην υποτιμάτε το αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι ένας επεξεργασμένος υδατάνθρακας μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα γλυκά. Η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται γιατί εκτός από την αύξηση των θερμίδων μπορεί να αυξήσει το λίπος και να σαμποτάρει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πώς να «σπάσετε» το στάδιο αντίστασης στην απώλεια βάρους (weightloss plateau)

  1. Μπορεί να χάνετε βάρος και να μην το καταλαβαίνετε

Είναι εξαιρετικά σύνηθες να μην μετακινηθεί η ζυγαριά για μερικές μέρες ή και εβδομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάνεις λίπος. Το βάρος παρουσιάζει διακυμάνσεις, η διατροφή και οι ορμόνες επηρεάζουν αρκετά την κατακράτηση υγρών.

Επίσης είναι πιθανό να αυξάνεται η μυϊκή μάζα την ίδια στιγμή που μειώνεται το λίπος, ιδιαίτερα εάν γυμνάζεστε έντονα παράλληλα με τη διατροφή, το οποίο είναι πολύ καλό. Μετρήστε την περίμετρο της μέσης και της κοιλιάς, κάντε λιπομέτρηση μια φορά το μήνα για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σας. Παρατηρήστε την εφαρμογή των ρούχων πάνω σας, υπάρχουν αλλαγές;

  1. Μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για να παρακολουθείτε με ακρίβεια το είδος και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνετε.
  1. Δεν είναι αρκετή η ποσότητα πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση 25 με 30% πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα, μπορεί επίσης να μειώσει τις λιγούρες και την επιθυμία για κατανάλωση σνακ. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην επίδραση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη όπως η γκρελίνη.

  1. Καταναλώνετε αρκετές θερμίδες

Είναι πολύ κοινό στα άτομα που βρίσκονται σε στάδιο αντίστασης να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτή που πιστεύουν. Υπολογίστε αντικειμενικά την ποσότητα που καταναλώνετε και προσπαθήστε να μην ξεφεύγετε από την ποσότητα που ορίζει το πρόγραμμα σας.

  1. Γυμναστική με βάρη

Ένα σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν δεν χάνετε βάρος είναι να ακολουθήσετε μια μορφή άσκησης με βάρη ή αντιστάσεις. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα. Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού και να εξασφαλίσουν ότι το σώμα θα παραμείνει τονωμένο και μυώδες.

  1. Τρώτε με λαιμαργία

Αυτή είναι μια συνήθης κατάσταση σε περιόδους δίαιτας ακόμα και αν το τσιμπολόγημα αφορά καλές επιλογές όπως ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες, μαύρη σοκολάτα, άπαχο τυρί κτλ. Δεν παύουν να έχουν θερμίδες και να σαμποτάρουν την προσπάθεια.

  1. Καρδιοαγγειακή άσκηση

Η καρδιοαγγειακή άσκηση είναι γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τη βελτίωση της υγείας. Βοηθά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους που ενοχοποιείται για πολλές παθήσεις.

  1. Καταναλώνετε ζάχαρη

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι τα πιο παχυντικά προϊόντα στη διατροφή. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα των ποτών αυτών για να βεβαιωθείτε ότι δεν την περιέχουν σε καμία μορφή.

  1. Έλλειψη ύπνου

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας για την ψυχική και σωματική υγεία.

  1. Είναι μύθος ότι πρέπει να καταναλώνουμε συχνά και μικρά γεύματα για να αυξήσουμε τον μεταβολισμό και να χάσουμε βάρος . Η συχνότητα των γευμάτων δεν επηρεάζει την απώλεια λίπους ή την απώλεια βάρους.
  2. Δεν πίνετε το νερό που πρέπει

Η κατανάλωση νερού είναι αρκετά ευεργετική στην απώλεια βάρους. Μειώνει την πείνα και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, με συνέπεια να καταναλώνετε αυτό που χρειάζεται για την απώλεια βάρους.

  1. Δεν τρώτε ενσυνείδητα

Η τεχνική της ενσυνείδητης διατροφής είναι αυτή τη στιγμή το πιο δυνατό εργαλείο στην απώλεια βάρους. Αφορά την κατανάλωση της τροφής με αργό ρυθμό, με προσοχή στην κάθε μπουκιά, στη γεύση και στις υφές και τα χρώματα, χωρίς περισπασμούς και σε σύνδεση με το σώμα και το πνεύμα.

  1. Ακολουθείτε τη δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα, μια παύση. Αυξήστε λίγο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, χαλαρώστε και φροντίστε να επανέλθετε στο πρόγραμμα στο χρόνο που χρειάζεστε.

Έχετε κατά νου ότι η απώλεια βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Δείτε τι ταιριάζει σε σας με ρεαλιστικά δεδομένα και αντιμετωπίστε την προσπάθεια ως τη διαδικασία εκείνη που θα σας οδηγήσει σε ένα υγιή, δυνατό οργανισμό και θα είστε ευχαριστημένοι με τις νέες σας συνήθειες, θα νιώθετε αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος