Προσοχή μετά το ντους: Το κρύο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία!

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται υπέροχα μετά το ντους, αλλά πρόσφατα ένας 34χρονος παραλίγο να πεθάνει μετά το μπάνιο που έκανε!

Προσοχή μετά το ντους: Το κρύο μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία!

Ο 34χρονος άντρας εκδήλωσε μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση στο κρύο (!) και κατέρρευσε μόλις βγήκε από ένα ζεστό ντους στο κρύο δωμάτιο του μπάνιου.

Σύμφωνα με μια σχετική που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Emergency Medicine, η οικογένειά του τον βρήκε στο πάτωμα, όπου ο ίδιος πάσχιζε να πάρει ανάσα και η επιδερμίδα του είχε γεμίσει με φουσκάλες.

Είχε πάθει αναφυλαξία που προκαλείται από το κρύο, μια σοβαρή μορφή υπερευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ανέφεραν οι γιατροί.

Μετά τη νοσηλεία και τη θεραπεία που του χορηγήθηκε με αντιισταμινικά και στεροειδή, η κατάστασή του βελτιώθηκε.

Αλλεργία στο κρύο

Οι γιατροί εξήγησαν στην έκθεσή τους ότι σύμφωνα με την οικογένεια του άνδρα, ο ίδιος είχε ιστορικό «αλλεργίας στο κρύο». Παρόλο που είχε εκδηλώσει φουσκάλες και παλιότερα ως αντίδραση στο κρύο, αλλά δεν είχε υποστεί ποτέ αναφυλακτική αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλεργία αυτή ξεκίνησε αφότου ο 34χρονος μετακόμισε από τη Μικρονησία της Ωκεανίας -η οποία έχει τροπικό κλίμα- στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου το κλίμα είναι πολύ πιο κρύο.

Μετά την επείγουσα θεραπεία που του έγινε με επινεφρίνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναφυλαξίας) και οξυγόνο, του έγινε εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Διάγνωση: Εξάνθημα και κνίδωση από το κρύο

Οι γιατροί τελικά διέγνωσαν τον 34χρονο με κνίδωση στο κρύο (cold urticaria), μια αλλεργική δερματική αντίδραση μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κρύος αέρας ή κρύο νερό).

Αυτό έγινε αφότου έκαναν στον 34χρονο το τεστ με το παγάκι, όπου ένα παγάκι τοποθετείται πάνω στο δέρμα του χεριού για έως και πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, οι γιατροί παρατηρούν την περιοχή. Εάν εμφανιστεί εξάνθημα στο δέρμα, ο ασθενής διαγιγνώσκεται με αλλεργία στο κρύο.

Το αμερικανικό Κέντρο Πληροφοριών Γενετικών και Σπάνιων Νοσημάτων (GARD) εξηγεί ότι τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από την αρχή της ενηλικίωσης, με το πιο συχνό σύμπτωμα να είναι ένα κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα, που εμφανίζεται στο δέρμα.

Η αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως εντός 5 έως 10 λεπτών μετά την έκθεση στο κρύο και μπορεί να διαρκέσει για μία έως δύο ώρες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως η εν λόγω περίπτωση, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αναφυλαξία, μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή, αλλεργική αντίδραση.

Πού οφείλεται η αλλεργία στο κρύο

Το εξάνθημα από το κρύο δεν έχει υψηλό επιπολασμό και η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αν και ιογενείς λοιμώξεις, τσιμπήματα εντόμων και ορισμένοι καρκίνοι έχουν συσχετιστεί με την πάθηση. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι κληρονομική νόσος, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν γενετική προδιάθεση.

Πηγή: iatropedia.gr - https://www.health24.com