Υγιή νεφρά: Ποιες τροφές να αποφύγετε και ποιες να επιλέξετε

Τα νεφρά είναι οι φύλακες της διατροφικής ισορροπίας και υγείας του οργανισμού. Είναι υπεύθυνα για την ομοιόσταση των υγρών του σώματος, την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Υγιή νεφρά: Ποιες τροφές να αποφύγετε και ποιες να επιλέξετε

Επίσης παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν άλλα όργανα.

Τα νεφρά αν και σπάνια εμφανίζουν μόνιμες βλάβες από μια διατροφική ανεπάρκεια, ωστόσο η λειτουργία τους επηρεάζεται από τις τροφές και τα γεύματα. Ένας αρρύθμιστος διαβήτης, η υπέρταση, ο αλκοολισμός, η ηπατίτιδα C και η μόλυνση με HIV αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τις νεφρικές παθήσεις.

Η μείωση ή ο αποκλεισμός της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία τους και να προστατεύσει από μεγαλύτερη ζημιά. Οι διατροφικοί περιορισμοί διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση, οπότε καλό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Συνήθως προτείνεται:

  • Περιορισμός νατρίου

Το νάτριο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών στο σώμα.

Αποφύγετε το επιτραπέζιο αλάτι, μαγειρέψτε στο σπίτι, δοκιμάστε μπαχαρικά και βότανα για να αυξήσετε τη γεύση.

Διαβάστε τις ετικέτες στα τρόφιμα για να περιορίσετε το αλάτι.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νάτριο. Τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας είναι πλούσια σε αλάτι και πρωτεΐνη και καλό είναι να περιορίζονται.

Αποφύγετε τις αλμυρές τροφές, αντιμετωπίστε τη δίψα με νερό χαμηλό σε νάτριο, καραμέλες, παγάκια και παγωμένα φρούτα.

  • Περιορισμός πρόσληψης φωσφόρου και ασβεστίου

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για δυνατά και υγιή οστά. Διαλέξτε τροφές χαμηλές σε φώσφορο και ασβέστιο. Καταναλώστε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε καλαμπόκι και δημητριακά ρυζιού. Το καστανό ρύζι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο και πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. Το λευκό ρύζι και το κους κους είναι καλές εναλλακτικές προτάσεις.

Περιορίστε τα γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε φωσφόρο, κάλιο και πρωτεΐνη και πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή κατά νεφρικών παθήσεων. Ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε ασβέστιο, η περιεκτικότητα σε φώσφορο μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά όταν υπάρχει νεφρική πάθηση.

  • Περιορισμός στην πρόσληψη καλίου

Το κάλιο βοηθά τους μυς να λειτουργούν σωστά. Στην ΧΝΑ το σώμα δεν μπορεί να φιλτράρει την επιπλέον ποσότητα καλίου. Το κάλιο βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνα, πατάτα, αβοκάντο, πορτοκάλια, μαγειρεμένο μπρόκολο, ωμά καρότα, πράσινα λαχανικά (εκτός από το κάλε),ντομάτα και πεπόνι. Οι μπανάνες είναι πλούσια πηγή καλίου και μπορεί να χρειάζεται περιορισμό στη δίαιτα νεφρικών παθήσεων. Ο ανανάς είναι φιλικός στα νεφρά, περιέχει λιγότερο κάλιο και την βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός .

Ψωμί ολικής άλεσης: Παρόλο που το ψωμί ολικής άλεσης συστήνεται για την περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες και την αυξημένη θρεπτικότητα του, στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια δεν προτείνεται λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φώσφορο και κάλιο. Όσες περισσότερες φυτικές ίνες και σπόρους περιέχει τόσο αυξάνεται ο φώσφορος και το κάλιο. Όλα τα ψωμιά περιέχουν νάτριο για αυτό και είναι σημαντικό να επιλέγετε αυτό που περιέχει το λιγότερο.

Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή είναι: Μήλα, χυμός μήλου, κράνμπερι, ρόδι και χυμός ρόδι, δαμάσκηνα, φράουλες, ανανάς, βερίκοκα, λάχανο, βραστό κουνουπίδι, σπαράγγια, φασόλια, σέλερι, αγγούρι.

Εάν πάσχετε από χρόνια πάθηση των νεφρών είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε και τι πίνετε γιατί τα νεφρά δεν μπορούν αν αποβάλουν τα απόβλητα της πέψης με το ρυθμό που πρέπει. Μια δίαιτα φιλική στα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος