Καρκίνος Μαστού: Θωρακίστε τον οργανισμό σας

Η διατροφολόγος Ασλανίδη Αναστασία συμβουλεύει τις γυναίκες για το πώς θα θωρακιστούν απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος Μαστού: Θωρακίστε τον οργανισμό σας

Οι επιλογές στη διατροφή μπορούν όχι μόνο να μειώσουν τις πιθανότητες για καρκίνο μαστού αλλά σχετίζονται και με την επίδρασή τους στην εξέλιξη της νόσου.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ασθένειας, ενώ η διατροφή που βασίζεται στην αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων αυξάνει τους δείκτες μακροζωίας και επιβίωσης από τη νόσο.

Είναι η σόγια ασφαλής;

Η σόγια και τα προϊόντα της περιέχουν χημικές ενώσεις, τα φυτοοιστρογόνα που είναι όμοια με τα οιστρογόνα. Η αύξηση των οιστρογόνων θεωρείται ότι τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η σόγια δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού και μπορεί ακόμα και να τον μειώσει. Προσέξτε τα συμπληρώματα σόγιας! Δεν έχει ερευνηθεί ακόμα η επίδρασή τους.

Η ζάχαρη είναι ένοχη;

Η υπόθεση ότι η ζάχαρη θρέφει καρκινικά κύτταρα ακούγεται εδώ και πολύ καιρό. Η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Η λίγη ζάχαρη στον καφέ δεν θα θρέψει τον καρκίνο αλλά είναι βασικό να κρατήσετε την κατανάλωσή της σε χαμηλά επίπεδα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη παχυσαρκίας και διαβήτη.

Διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα

Η κατά βάση φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο μαστού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να προστατεύσει από επιθετικές μορφές όγκων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικό κομμάτι της διατροφής για την προστασία από τον καρκίνο. Έχετε ως κανόνα ότι τα 2/3 του πιάτου σας θα πρέπει να είναι λαχανικά, ενώ τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί θα πρέπει να είναι η πρώτης σας επιλογή για σνακ.

Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακά και βρώμη

Περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μαστού ενώ παράλληλα προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιλέξτε δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης (χωρίς ζάχαρη) παξιμάδια από κριθάρι, χαρούπι ακόμα και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Το αλκοόλ επιτρέπεται;

Στις γυναίκες που καταναλώνουν 2 με 3 ποτήρια από κρασί, μπύρα ή άλλο ποτό ημερησίως, αυξάνονται οι πιθανότητες κατά 20% για καρκίνο μαστού. Τα ποτά αυτά προωθούν την αύξηση των οιστρογόνων και των όγκων που είναι ευαίσθητοι σε αυτή την ορμόνη. Συστήνεται χαμηλή κατανάλωση σε επίπεδα 0 έως 1 ποτό ημερησίως.

Είναι τα οργανικά τρόφιμα καλύτερα;

Οι τροφές αυτές μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Μια πολύ μεγάλη έρευνα βρήκε σχέση ανάμεσα στα προϊόντα αυτά και στο μειωμένο κίνδυνο, αλλά το θέμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ο ενδελεχής καθαρισμός τους για την απομάκρυνση τυχόν χημικών υπολειμμάτων.

Τί γίνεται με το λίπος;

Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον μαστό. Το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί ή ακόμα, να αποκλειστεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μοσχάρι, το χοιρινό, το βούτυρο, τα τυριά, το παγωτό, τα τηγανητά τρόφιμα. Προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη από ψάρι και κοτόπουλο, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες

Επιλέξτε τροφές όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά και όσπρια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο μαστού και να προστατεύσει από έναν επιθετικό όγκο ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Βιταμίνη D

Μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης και των αυξημένων επιπέδων καρκίνου μαστού. Εντάξτε στη διατροφή σας σολομό (βιολογικής ιχθυοτροφίας), σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα και στρείδια και φυσικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φλαβονοειδή

Αυτά τα χημικά βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα καρκίνου μαστού και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν. Τα δεδομένα αφορούν δυο ειδών ενώσεις τις φλαβονόλες και τις φλαβόνες. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις δυο ενώσεις στα κρεμμύδια, στο μπρόκολο, στον μαϊντανό, στο τσάι, στο σέλινο και στο χαμομήλι.

Καροτενεοιδή

Αυτός είναι άλλος τύπος φυτοχημικών που σχετίζεται με τον χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Περιέχεται στα πορτοκάλια, τα κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά και φρούτα, τα καρότα, την κολοκύθα, το σπανάκι, το κάλε, τις γλυκοπατάτες και το πεπόνι.

Φαινολικές ενώσεις

Σύμφωνα με μελέτες οι φαινολικές ενώσεις μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μειώσουν και την ανάπτυξη των όγκων. Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερο σκόρδο, πράσινο τσάι (ήπιας εκχύλισης) σόγια και λιναρόσπορο. Το μπρόκολο, το λάχανο, η ντομάτα, το αγγούρι και το καρπούζι περιέχουν και αυτά φαινολικές ενώσεις.

Συμπληρώματα που πρέπει να αποφύγετε

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν κάποια σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι βοηθούν τη θεραπεία του καρκίνου μαστού και άλλων προβλημάτων αλλά κάποια μπορεί να περιέχουν φυτικές ενώσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε ιστορικό καρκίνου μαστού όπως: το κόκκινο τριφύλλι, το black cohosh (τστσιφούγκια), το dong quai (κινέζικη αγγελική), το primrose (οινοθήρα) και η γλυκόριζα.

Η καλή υγεία είναι επιλογή και η πρόληψη η καλύτερη θεραπεία.

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος