Έμφραγμα: Ποιες τροφές να αποφύγετε και ποιες να προτιμήσετε

Μετά από ένα έμφραγμα η θεραπεία επικεντρώνεται στην αποφυγή ενός επόμενου  και την πρόληψη άλλων επιπλοκών, όπως εγκεφαλικό. Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του σώματος συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου.

Έμφραγμα: Ποιες τροφές να αποφύγετε και ποιες να προτιμήσετε

Η καλύτερη διατροφή για την καρδιά περιλαμβάνει:

  • Πολλά φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, μήλα, ντομάτες, χόρτα
  • Άπαχο κρέας
  • Πουλερικά χωρίς το δέρμα
  • Καρύδια, λιναρόσπορο, αμύγδαλα
  • Ψάρι
  • Προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη
  • Φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα) χαμηλά σε λιπαρά ή φυτικής προέλευσης
  • Αυγά (μέχρι 6 την εβδομάδα)
  • Φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού.

Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Έχετε ως κανόνα ότι το πιάτο πρέπει να είναι κατά ¾ γεμάτο, ενώ το μισό και παραπάνω πρέπει να περιέχει ποικιλία λαχανικών σε κάθε γεύμα.

Τα συσκευασμένα ή κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν αντί των φρέσκων αρκεί να μην περιέχουν αλάτι και ζάχαρη.

Το ψάρι είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την καρδιά αλλά χρειάζεται να διαλέξεις το σωστό είδος. Τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται τα καλύτερα γιατί είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τη χοληστερόλη και προάγουν τηνυγεία των αγγείων. Καταναλώστε 2 φορές την εβδομάδα σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, σκουμπρί και ρέγγα.

Ποιο μοντέλο διατροφής είναι κατάλληλο να ακολουθήσω μετά το έμφραγμα;

Αν χρειάζεστε μια δομή στη διατροφή σας τότε ας εξετάσουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι καλύτερες επιλογές:

  • Η Μεσογειακή Διατροφή

Η διατροφή αυτή έχει συγκεντρώσει την προσοχή και δικαιολογημένα. Σε πρόσφατες μακροχρόνιες μελέτες ενισχύονται τα καρδιοαγγειακά πλεονεκτήματα του διατροφικού πλάνου τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Η διατροφή επικεντρώνεται στα όσπρια, στο ψάρι, στα φρέσκα πολύχρωμα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Εάν επιλέξτε να προσθέσετε τυριά θα πρέπει να είναι χαμηλών λιπαρών έστω και κατά 1% για να μειωθεί το ημερήσιο φορτίο κορεσμένων λιπαρών οξέων.

  • Χορτοφαγική διατροφή

Σε αυτή τη διατροφή η κατανάλωση κρέατος μειώνεται στο ελάχιστο έως καθόλου. Προτιμώνται φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια και καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η διατροφή αυτή αποδεδειγμένα προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνει την χοληστερόλη και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Τροφές που πρέπει να αποφύγεις

  • Γενικά πρέπει να αποφεύγονται η ζάχαρη, το αλάτι και τα ανθυγιεινά λίπη.
  • Τα ακόλουθα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται τελείως:

Πρόχειρο φαγητό, τηγανητά, συσκευασμένα τρόφιμα, κονσερβοποιημένο φαγητό, γλυκά, πατατάκια, κατεψυγμένα τρόφιμα, μπισκότα, παγωτό, σάλτσες όπως μαγιονέζα, κέτσαπ, κόκκινο κρέας, αλκοόλ, υδρογονωμένα λιπαρά, αλλαντικά, πίτσα, μπέργκερ και hotdog! Για μια χαρούμενη καρδιά περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ιδιαίτερα των trans λιπαρών τελείως. Τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να φτάνουν το 6% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ειδικά εάν έχετε και χοληστερίνη.

  • Για να ρυθμίσετε την πίεση κρατήστε την πρόσληψη σε αλάτι στα 1500mg την ημέρα ή και λιγότερο.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας για επιτρεπόμενη κατανάλωση αναψυκτικών, καφέ και τσαγιού, απολαύστε το κόκκινο κρασί σε μέτρια ποσότητα.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ βοηθά μόνο όταν η κατανάλωση είναι σε λογικά επίπεδα και σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού. Οι ειδικοί τονίζουν την ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού με τη ρεσβερατόλη στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση συστήνεται από 1 έως 2 ποτήρια δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Αλλάξτε συνήθειες

Η διατροφή είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία αλλά ειδικά για την καρδιά. Πέρα από την καλή διατροφή καλό είναι να αλλάξουμε και την καθημερινότητα επιλέγοντας συνήθειες που προάγουν την υγεία.

Κάντε την άσκηση κομμάτι της καθημερινότητας σας. Οι ειδικοί συστήνουν το περπάτημα είτε έντονο για 75 λεπτά ή ήπιο για 150 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Ο περίπατος στη φύση ή γύρω από τη γειτονιά σας θα σας γυμνάσει αλλά και θα βοηθήσει τη μείωση του άγχους.

Χάστε βάρος (εάν χρειάζεται)

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα η μείωση του σπλαχνικού λίπους που είναι και το πιο επικίνδυνο. Συζητήστε με τον διαιτολόγο για ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς είτε πάσχετε είτε όχι. Ενημερωθείτε για τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους για να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110