Δέκα λόγοι για να βάλουμε την ντομάτα στη ζωή μας

Δέκα λόγοι για να βάλουμε την ντομάτα στη ζωή μας

Η ντομάτα είναι το καλύτερο φρούτο του καλοκαιριού. Ναι! η ντομάτα είναι ένα φρούτο που λειτουργεί ως λαχανικό κι όχι τυχαία αφού είναι γεμάτο με συστατικά που προάγουν την υγεία.

  1. Οι ντομάτες περιέχουν τα 4 βασικά καροτενοειδή: άλφα και βήτα καροτένιο, λουτεϊνη και λυκοπένιο. Το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία.
  2. Συγκεκριμένα οι ντομάτες περιέχουν σημαντικά ποσά λυκοπενίου το οποίο έχει και την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα καροτενοειδή.
  3. Οι ντομάτες συνεργούν μαζί με το μπρόκολο στην μείωση του καρκίνου του προστάτη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι καρκινικοί όγκοι στον προστάτη παρουσίασαν μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη μετά από την κατανάλωση ντομάτας και μπόκολου σε σκόνη από ότι η χορήγηση λυκοπενίου μόνο από την ντομάτα ή μόνο από το μπρόκολο.
  4. Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου στο Μόντρεαλ ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τρόφιμα με βάση την ντομάτα, βοήθησε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λυκοπένιο (που υπάρχει κυρίως στην ντομάτα) μείωσε κατά 31% τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου ανάμεσα στους άνδρες με την υψηλότερη και χαμηλότερη κατανάλωση καροτενοειδών.
  5. Οι ντομάτες περιέχουν και τα τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά: β-καροτίνη (η οποία δρα ως βιταμίνη Α), βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που δεν παίρνουμε αρκετά. Ένα φλιτζάνι τοματοχυμού περιέχει 534 miligrams καλίου, ενώ ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας έχει 454 miligrams καλίου.
  7. Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο όταν οι ντομάτες καταναλώνονται μαζί με άλλα λιπαρά τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο τότε η απορρόφηση των καροτενοειδών φυτοχημικών ενώσεων από τις ντομάτες αυξάνεται από 2 έως 15 φορές παραπάνω.
  8. Οι ντομάτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Πολλά πιάτα της Μεσογειακής Διατροφής βασίζονται στην ντομάτα ή την σάλτσα ντομάτας. Σε τελευταίες μελέτες στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά την Μεσογειακή Διατροφή είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Οι ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, μελέτησαν 39.000 γυναίκες για 7 χρόνια. Παρατήρησαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου και ντομάτας σχετιζόταν με πλεονεκτήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  9. Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στις ντομάτες προστατεύουν από την ακτινοβολία των κινητών και των υπολογιστών. Επίσης προστατεύουν τα μάτια από την κούραση και τους πονοκεφάλους.
  10. Φρέσκια ή συμπυκνωμένη; Και οι δυο είναι καλές για εμάς. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από την μαγειρεμένη ντομάτα αλλά η υψηλή θερμοκρασία επεξεργασίας προκαλεί την καταστροφή της βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Νιώστε ελεύθεροι να απολαύσετε τις ντομάτες με όποιο τρόπο θέλετε και όποια ώρα θέλετε.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr