Πώς ένας άνδρας μπορεί να μείνει δραστήριος από τα 50 και μετά

Τι πρέπει να προσέξει κανείς μετά τα 50 στη διατροφή του και τι αλλάζει στον οργανισμό των ανδρών και των γυναικών στη μέση ηλικία

Πώς ένας άνδρας μπορεί να μείνει δραστήριος από τα 50 και μετά

Σε προηγούμενα άρθρα ασχοληθήκαμε πιο ειδικά με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και γενικότερα τι θα πρέπει να προσέξει κανείς μετά τα 50 στη διατροφή του. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί χρειάζονται αυτές οι αλλαγές, τι αλλάζει στον οργανισμό των ανδρών και των γυναικών στη μέση ηλικία; Όταν γνωρίζουμε τι αλλάζει μπορούμε να τον φροντίσουμε καλύτερα.

Με την ηλικία τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν, τα αντανακλαστικά μειώνονται και η ζυγαριά ανεβαίνει. Το περισσότερο από το βάρος που αυξάνεται είναι λίπος. Η δραστηριότητα βοηθά το σώμα να δυναμώσει και να απομακρύνει προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά που είναι και η νούμερο ένα αιτία θανάτου στους άνδρες.

Η μυϊκή μάζα έχει σημασία

Καθώς οι δεκαετίες περνούν χάνεται περίπου το μισό της μυϊκής μάζας, για αυτό χρειάζεται προπόνηση ενδυνάμωσης. Μπορείτε να δοκιμάσετε: γυμναστική με βάρη ή με αντιστάσεις. Γυμνάστε τις μεγάλες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον 1με 2 φορές την εβδομάδα.

Κάντε αεροβική άσκηση

Αυτό σημαίνει «με οξυγόνο». Η ταχύτερη αναπνοή και η αύξηση των παλμών της καρδιάς αντισταθμίζει τις συνέπειες της ηλικίας και μειώνει το σπλαχνικό λίπος που αποθηκεύεται περισσότερο στους άνδρες.

Αν αντέχουν οι αρθρώσεις σας δοκιμάστε τζόκινγκ, μπάσκετ, τένις ή πιο ήπιες μορφές αεροβικής όπως περπάτημα, κολύμβηση, χαμηλής έντασης άσκηση, ποδήλατο, ελλειπτικό μηχάνημα. 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά.

Εντάξτε την αεροβική άσκηση στην καθημερινότητα σας: ανεβείτε τις σκάλες, περπατήστε με το σκύλο σας και στην κοντινή αγορά.

Κάντε διατάσεις

Βελτιώστε τις σκληρές αρθρώσεις, αυξήστε την ευλυγισία, βελτιώστε την ισορροπία και μειώστε τον πόνο στις αρθρώσεις με ασκήσεις Pilates και γιόγκα.

Προλάβετε τις πτώσεις

Τα ατυχήματα με πτώση αποτελούν πηγή ανησυχίας στα μεγαλύτερα άτομα. Το τάι τσι, η γιόγκα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικές για τη βελτίωση της ισορροπίας. Όποια δραστηριότητα κι αν μας κρατά σε δράση είναι ευεργετική.

Ταξίδια

Μην αφήσετε τα ταξίδια να σταματήσουν την άσκησή σας, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν γυμναστήριο ή προσφέρουν υπηρεσίες εκγύμνασης. Πέρα από αυτό μπορείτε αντί της ξενάγησης να περπατήσετε στην πόλη που επισκέπτεστε.

Παιχνίδια μυαλού

Το μυαλό μας χρειάζεται εξάσκηση επίσης. Μπορείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή κάποιο χόμπι, έτσι και θα κρατήσετε το μυαλό σας ενεργό και θα κάνετε νέους φίλους. Η μοναξιά είναι κακή για την υγεία και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες.

Κάντε την άσκηση συνήθεια, βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι σημαντικά ακόμα και στα 90 απλά συζητήστε με το γιατρό σας για να είστε ασφαλείς.

Η άσκηση μπορεί να μην είναι το μαγικό φίλτρο αλλά…θα μπορούσε και να είναι! Καθίστε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο, ζήστε καλύτερα!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110