Λιποίδημα: Λιποαναρρόφηση-VASER για οριστική αντιμετώπιση

Το λιποίδημα είναι μια πάθηση για την οποία επικρατεί σύγχυση στο ευρύ κοινό.

Λιποίδημα: Λιποαναρρόφηση-VASER για οριστική αντιμετώπιση

Το λιποίδημα είναι μια πάθηση για την οποία επικρατεί σύγχυση στο ευρύ κοινό. Όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας συχνά το συγχέουν με το λεμφοίδημα ή εσφαλμένα με την παχυσαρκία ή τη λιποδυστροφία. Δυστυχώς, οι ασθενείς που πάσχουν από λιποίδημα στιγματίζονται ως παχύσαρκοι, λόγω της αδυναμίας απώλειας βάρους ή της αδυναμίας μείωσης του τοπικά συσσωρευμένου λίπους.

Το λιποίδημα όμως είναι μια πάθηση του υποδορίου λίπους που εμφανίζεται ως διόγκωση-πρήξιμο των άκρων και αποτελεί γυναικεία υπόθεση, αφού εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, με σαφή κληρονομική προδιάθεση. Εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και 11% των γυναικών, περίπου 370 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Η αύξηση βάρους επιδεινώνει την παρουσία του στα πόδια και σπανιότερα στα χέρια, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η απώλεια βάρους θα μειώσει αντίστοιχα τον όγκο στα πρησμένα άκρα. Οι πάσχοντες από λιποίδημα, παρά τις εξαντλητικές δίαιτες ή την αυξημένη άσκηση, δεν βλέπουν τη βελτίωση που θα επιθυμούσαν.

Τα συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από λιποίδημα εμφανίζουν συχνά έντονο πόνο στο υποδόριο λίπος, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, που γίνεται πιο έντονο με την ορθοστασία, δυσανεξία στην πίεση ή ακόμα και στην επαφή με το δέρμα, κάνουν εύκολες εκχυμώσεις (μελανιές) και εμφανίζουν πολλές φορές ευρυαγγείες και κιρσούς φλεβών. Η αιτία του λιποιδήματος είναι προς το παρόν άγνωστη. Οι παροξύνσεις του κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Το λιποίδημα, αν και είναι νόσος του λιπώδους ιστού όλου του σώματος, κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του στα κάτω άκρα. Ειδικότερα, οι πάσχοντες έχουν διογκωμένους μηρούς, γόνατα και κνήμες, ενώ τα πόδια τους παραμένουν λεπτά. Και τα άνω άκρα όμως παρουσιάζουν αύξηση του λιπώδους ιστού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν τόσο έντονες παραμορφώσεις. Σε προχωρημένο λιποίδημα η συσσώρευση λίπους γίνεται εντονότερη στους βραχίονες, αλλά και στα αντιβράχια.

Τα στάδια του λιποιδήματος είναι τέσσερα. Στα αρχικά, η πάθηση χαρακτηρίζεται από πρήξιμο πάνω από τους αστραγάλους, ενώ στα προχωρημένα, υπάρχουν διογκώσεις στα γόνατα και στους μηρούς με πολύ μεγάλη συσσώρευση λίπους. Σε τελικό στάδιο το λιποίδημα μπορεί να εμφανιστεί ως ελεφαντίαση, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πάσχει και το λεμφικό σύστημα, εξαιτίας της στάσης της λεμφικής κυκλοφορίας. Τότε καλείται «λεμφοστατικό λιποίδημα» ή «λεμφολιποίδημα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthmore.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας