Φυσική διατροφή

Θεμέλιο της άριστης υγείας και της απόδοσης του αθλητή συνιστά η ορθά επιλεγμένη διατροφή.

Φυσική διατροφή

Είναι αναμφίβολο γεγονός ότι η τροφή θεωρείται ωφέλιμη αν πρώτα από όλα είναι φυσική, περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών ουσιών και περιορισμένο ποσοστό θερμίδων. Σημαντικότερη ωστόσο είναι η απάντηση του οργανισμού στο διατροφικό ερέθισμα.

Το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να αφομοιώνει καλύτερα τις φυσικές τροφές οι οποίες περιέχουν την ιδανική αναλογία συστατικών και θερμίδων, κατάλληλων να ενεργοποιήσουν την άριστη μεταβολική απάντηση. Αντίθετα, οι επεξεργασμένες τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία σχεδιάζονται στα εργαστήρια και παράγονται τεχνητά στα εργοστάσια, έχουν απωλέσει τη φυσική αναλογία των θρεπτικών συστατικών και επομένως τη δυναμική τής ενεργοποίησης του φυσικού μοντέλου του μεταβολισμού.

Η διαφορά μεταξύ πραγματικών και επεξεργασμένων τροφών είναι ότι από τις επεξεργασμένες έχουν αφαιρεθεί ορισμένες ουσίες και έχουν προστεθεί άλλες έτσι ώστε οι τροφές να γίνονται πιο γευστικές, ανθεκτικές και ελκυστικές στο μάτι. Οι αυξημένες ποσότητες λίπους ζάχαρης και άλατος καθώς και η παρουσία των φυτοφαρμάκων και άλλων συντηρητικών είναι υπεύθυνες για τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου στις σύγχρονες κοινωνίες. Για να κατανοήσει κανείς πόσο αποκαλυπτική είναι η διαφορά μεταξύ των κόκκων σιταριού από τους οποίους γίνεται το αλεύρι και το άσπρο ψωμί, αρκεί να δει ότι ενώ μια ποσότητα σιταριού, η οποία αντιστοιχεί σε 150 θερμίδες, περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια διαιτητικών ινών και το 8% του σιδήρου των ημερήσιων αναγκών μαζί με άλλα συστατικά, ενώ η ίδια ποσότητα των 150 θερμίδων του επεξεργασμένου λευκού άρτου περιέχει τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης, μόλις 1 γραμμάριο διαιτητικών ινών, ελάχιστο σίδηρο και 30 λιγότερα συστατικά.

Πολλά συμπληρώματα τα οποία προέρχονται από φυτικές τροφές έχουν γίνει αποδεκτά από την αθλητική κοινωνία. Περιέχουν αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες, βότανα, όπως το τζίνσενγκ, αλλά δεν είναι γνωστό αν βρίσκονται στην ιδανική αναλογία μεταξύ τους όπως συμβαίνει στα φυσικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι ο σωστός συνδυασμός τροφίμων είναι σαφώς ανώτερος στην ενεργοποίηση του άριστου μεταβολισμού σε σχέση με τις επιλογές συμπληρωμάτων. Πολλά συμπληρώματα περιέχουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών και μετάλλων τα οποία καταστέλλουν αντί να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού.

Φαίνεται πως το ανθρώπινο σώμα είναι πιο δεκτικό και επεξεργάζεται καλύτερα ό,τι μεγαλώνει με ήλιο, χώμα και νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος τη σωστή ποικιλία φρούτων και λαχανικών με προϊόντα εποχής που δεν υφίστανται κατεργασία είναι να ζει σε αγροτικές περιοχές με ήπιο κλίμα.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για έναν αθλητή είναι το εισερχόμενο καύσιμο να περιέχει τέτοια αναλογία συστατικών ώστε να ενεργοποιεί τον άριστο μεταβολισμό, ο οποίος είναι διαφορετικός σε κάθε αθλητή ανάλογα με το μεταβολικό του προφίλ. Όταν μια τροφή έχει αυξημένη περιεκτικότητα λίπους και ζάχαρης προκαλεί απότομα μεγάλη έκκριση ινσουλίνης με αναπόφευκτες συνέπειες τη δυσκολία στην κινητοποίηση του λίπους και την αντιδραστική υπογλυκαιμία. Επιπλέον, το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό, διότι αφενός είναι άδειο από πολλές χρήσιμες ουσίες αφετέρου περιέχει πολλές τοξίνες και επιβλαβείς θερμίδες.

Δρόσος Βενετούλης

Πνευμονολόγος, τ. Δ/ντής ΜΕΘ Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.