Πώς να μάθω το παιδί να τρώει σωστά;

Χρήσιμες συμβουλές από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αναστασία Ασλανίδη για το πώς θα εκπαιδευτεί ένα παιδί ώστε να τρώει σωστά.

Πώς να μάθω το παιδί να τρώει σωστά;

Η εκπαίδευση του παιδιού σε καλές συνήθειες διατροφής μπορεί να είναι πολύπλοκη. Δεν θέλετε να τους δώσετε περισσότερη πληροφορία από αυτή που μπορούν να κατανοήσουν ούτε να γίνει το κάθε γεύμα μια διάλεξη.

Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν πώς τους επηρεάζει το κάθε τρόφιμο που είναι στο πιάτο τους. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί για το φαγητό, τι γίνεται στο σώμα τους και πώς μπορούν να διαλέξουν το καλύτερο.

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στον μανάβη. Αφήστε τα να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να διαλέξουν συνταγές και να φτιάξουν τη λίστα αγορών, μιλήστε τους για τις ομάδες τροφών με παραδείγματα.

Δείξτε εσείς στα παιδιά τι σημαίνει «τρώω σωστά». Εξηγήστε τους ότι πρέπει το μισό πιάτο να είναι γεμάτο με λαχανικά και φρούτα που έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για να δυναμώσει το σώμα τους, το υπόλοιπο πιάτο πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη που θα τους δώσει την ενέργεια να τρέχουν, να χορεύουν και να παίζουν.

Αποφύγετε το διαχωρισμό «καλές» και «κακές» τροφές και αποφύγετέ τον όρο «απαγορεύεται». Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι όλες οι τροφές έχουν θέση στη διατροφή τους.

Χαρακτηρίστε τις τροφές με χρώματα:

Πράσινο για τα ολικής άλεσης προϊόντα, άπαχο γάλα και εκείνες που πρέπει να καταναλώνουν κάθε μέρα.

Πορτοκαλί για εκείνες που πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο μέσα στην εβδομάδα όπως τα γλυκά.

Κόκκινο για εκείνες με τη μικρότερη συχνότητα που τα παιδιά θα πρέπει να σκεφτούν διπλά πόσο συχνά θα τις καταναλώσουν όπως πατάτες τηγανητές, burger, πατατάκια, καραμέλες κτλ.

Συζητήστε για τις ποσότητες. Δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πόσο. Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν τη σωστή ποσότητα στο ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες. Στο κρέας και στο ψάρι χρησιμοποιήστε την παλάμη ενώ για τα έλαια και τις σάλτσες χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα. Όταν πακετάρετε φαγητό για το σχολείο φροντίστε να είναι στις ποσότητες που έχετε δείξει ακόμα και στο φαγητό απέξω φροντίστε να συζητάτε τη σωστή ποσότητα.

Περιορίστε τα γλυκά. Εξηγήστε στα μεγαλύτερα παιδιά ότι η ζάχαρη κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Δοκιμάστε συνταγές με φρούτα, μαύρη σοκολάτα, μέλι. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκού από μια έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Βοηθήστε τα παιδιά να διατηρήσουν επαφή με το αίσθημα της πείνας. Τα παιδιά γεννιούνται γνωρίζοντας πότε πεινούν, πότε χόρτασαν και πόσο θέλουν να φάνε. Το δύσκολο είναι να το διατηρήσουν όταν περιβάλλονται από τόσα είδη σνακ, σεβαστείτε το και διδαχτείτε και εσείς από αυτό. Να έχετε στο σπίτι ό,τι είναι να καταναλωθεί, είναι δύσκολο να έχεις γλυκά, πατατάκια, μπισκότα και να μην τα λαχταρίσεις. Αφήστε που αποσπούν την προσοχή των παιδιών από αυτό που πρέπει να φάνε.

Γίνετε το πρότυπο για τις καλές συνήθειες. Αν πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε μπρόκολο ενώ εσείς δεν το αγγίζετε τότε μην περιμένετε να το δοκιμάσουν. Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των σημαντικών ενηλίκων οπότε γίνεται ο ήρωας με τις καλύτερες συνήθειες. Το φαγητό πρέπει να γίνει η ρουτίνα όλης της οικογένειας, να είναι προεπιλογή στο τραπέζι.

Συζητήστε με τον οικογενειακό γιατρό για τα φυσιολογικά επίπεδα βάρους του παιδιού. Εάν σας συμβουλέψει τη μείωσή του, μην το βάλετε σε δίαιτα! Συζητήστε με έναν ειδικό για τη διατροφή της οικογένειας και τον προγραμματισμό κάποιας δραστηριότητας.

Η καλή διατροφή χρειάζεται συνεργασία!

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος