Πώς θα κάνουμε διακοπές το 2070

O φουτουριστής συγγραφέας Τομ Τσίζραϊτ εξετάζει κατά πόσο θα αλλάξει ο τρόπος που κάνουν διακοπές οι άνθρωποι σε 50 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2070.

Πώς θα κάνουμε διακοπές το 2070

O Τσίζραϊτ μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και εργαζόμαστε αναμένεται να μεταβάλουν το πώς ταξιδεύουμε και κάνουμε διακοπές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι συγκεκριμένες μεταβλητές επιδρούν στον τουριστικό τομέα είναι οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με την πανδημία του COVID-19 να έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα επηρεάσουν –σύμφωνα με την έκθεση– την ταξιδιωτική εμπειρία στο μέλλον, αφού όπως προβλέπεται η πανδημία του COVID-19 δεν θα είναι η μόνη που θα βιώσουμε τα επόμενα 50 χρόνια.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες βασικές αλλαγές που προβλέπει ο Τσίζραϊτ είναι η «εισβολή» της τεχνολογίας στην ταξιδιωτική εμπειρία, τα σημαντικά υψηλότερα ποσά που θα χρειάζεται να δαπανούν οι ταξιδιώτες και το τέλος του ταξιδιωτικού μοντέλου «ήλιου και θάλασσας».

Το τέλος των οικονομικών διακοπών σε παραλίες

Το αυξημένος κόστος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι μεταβολές στο εργασιακό περιβάλλον, αναμένεται να βάλουν ένα τέλος στα παραδοσιακά ταξίδια δύο εβδομάδων σε ηλιόλουστους παραθαλάσσιους προορισμούς.

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή, καθώς πολλές χώρες –όπως φυσικά και η Ελλάδα– έχουν συνδέσει την ταξιδιωτική εμπειρία με ένα μοντέλο «ήλιου και θάλασσας».

Όπως προβλέπει η έρευνα, πολλοί θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε τέσσερα η πέντε χρόνια, ενώ οι ευέλικτες εργασιακές πολιτικές ίσως να τους αναγκάζουν να συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η τεχνολογία θα γίνει ο νέος «τουριστικός πράκτορας»

Οι ψηφιακοί ταξιδιωτικοί βοηθοί αναμένεται να απαλλάξουν όσους προγραμματίζουν ταξίδια από το βάρος των «διαδικαστικών» – όπως η έκδοση βίζα, το κλείσιμο εισιτηρίων ή ο προγραμματισμός κοντινών αποδράσεων με νοικιασμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, τα αυτοκινούμενα οχήματα του μέλλοντος θα κάνουν την πλοήγηση σε άγνωστους προορισμούς ευκολότερη από ποτέ.

«Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι οι περισσότερες διακοπές θα γίνονται πιο κοντά στο σπίτι, με αυτοκινούμενα οχήματα να σας οδηγούν μακριά, και ολόκληρη η εμπειρία "απόδρασης" θα γίνει πολύ λιγότερο αγχωτική», τονίζει ο Τσίζραϊτ.

Περισσότερα στο travelestate.gr