Πώς να επανέλθεις μετά τις διακοπές

Συμβουλές για την καλύτερη επαναφορά από τις διακοπές στη (σκληρή) πραγματικότητα.

Πώς να επανέλθεις μετά τις διακοπές

Είναι εκείνη η περίοδος που έχουμε επιστρέψει από τις διακοπές με κάποια θλίψη και κούραση. Το laptop και το wifi έχουν καταργήσει τα όρια του χώρου εργασίας και κατοικίας που σημαίνει ότι οι διακοπές μπορεί να μην ήταν ακριβώς διακοπή από την καθημερινότητα και το άγχος να ήταν έντονο.

Η δυσφορία και οι ενοχές μπορεί να εμφανιστούν μαζί με την επιστροφή και να έχουμε μια δυσκολία να επαναφέρουμε τις καλές συνήθειες που αφήσαμε στην πόλη. Όμως μπορούν μια –δυο-πέντε μέρες ελεύθερου, ανεμπόδιστου φαγητού στις διακοπές να καταστρέψουν το σώμα ανεπανόρθωτα;

Με αυτό το ερώτημα θα ασχοληθούμε σήμερα. Με την παχυσαρκία να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές αναρωτήθηκαν ποια επίδραση έχει η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση φαγητού, πώς διαχειρίζεται το σώμα την απότομη κορύφωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά πόσο αυτή η προσωρινή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες έχει μόνιμη επίδραση.

Στη μελέτη του Αυστραλιανού Πανεπιστήμιου υποστηρίζεται ότι εάν οι συνήθειες του ατόμου είναι υγιείς τότε μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη «γιορτή» καθώς το σώμα προσαρμόζεται και επανέρχεται μετά την περιστασιακή λαιμαργία.

Για τη μελέτη στρατολογήθηκαν 8 υγιείς άνδρες (ηλικίας 22 ετών) οι οποίοι για 8 ημέρες κατανάλωναν φαγητό σε συνθήκες διακοπών. Ακολούθησαν 28 ημέρες σταθερής κανονικής διατροφής.

Τα διαιτολόγια αποτελούνταν κατά 55% από υδατάνθρακες, 30% λίπος και 15% πρωτεΐνη. Οι 8 ημέρες περιείχαν σοκολάτα, πατατάκια, αλκοόλ και έως και 1000 θερμίδες επιπλέον την ημέρα.

Αποτελέσματα: Κατά τη διάρκεια των 8 ημέρων όντως αυξήθηκε το σπλαχνικό λίπος αλλά χωρίς να αυξηθεί σημαντικά το βάρος και η λιπώδης μάζα. Τα επίπεδα σακχάρου νήστεως και η έκκριση ινσουλίνης δεν άλλαξαν επίσης. Το σώμα διαχειρίζεται τις σύντομες περιόδους υπερφαγίας με αυξημένους υδατάνθρακες και προσαρμόζει τον μεταβολισμό για να τους χρησιμοποιήσει.

Η χρόνια υπερφαγία όμως, αύξησε τη λιπώδη μάζα και το σπλαχνικό λίπος, αύξησε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης χωρίς να αλλάξει τα επίπεδα σακχάρου νήστεως.
Αυτά τα ευρήματα ισχύουν και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα; Σε αυτή την ερώτηση οι ερευνητές απαντούν ότι άτομα άνω των 40 ετών χρειάζονται περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσπάθεια επαναφοράς. (Πηγή American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism)

Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για μεγάλες και συχνές ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού. Η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και η μέτρια φυσική δραστηριότητα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο επαναφοράς. Επιστρέψτε σύντομα στις καλές σας συνήθειες χωρίς αναβολές, χωρίς αποτοξινώσεις και αυστηρά διαιτολόγια. Το σώμα είναι σχεδιασμένο να αποβάλει ό,τι δεν χρειάζεται, βοηθήστε το να το κάνει σωστά χωρίς να το εξαντλήσετε και σεβόμενοι τα όριά του.

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος