Επτά αλήθειες για το κοιλιακό λίπος

Το λίπος γύρω από το στομάχι δεν είναι μόνο αυτό το οποίο βλέπουμε.

Επτά αλήθειες για το κοιλιακό λίπος

Το λίπος γύρω από το στομάχι δεν είναι μόνο αυτό το οποίο βλέπουμε. Υπάρχει και αυτό που συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά όργανα όπως συκώτι, πάγκρεας, στομάχι και έντερο και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος και μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται δίαιτα ή ασκήσεις για να χαθεί, μόνο υγιεινές συνήθειες.

1.Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ποσότητα σπλαχνικού λίπους γύρω από τη μέση είναι ένας δείκτης για τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων πιο σημαντικός από ό,τι ο δείκτης μάζας σώματος(ΔΜΣ). Οι παθήσεις με τις οποίες σχετίζεται είναι:

-Διαβήτης

-Λιπώδης διήθηση

-Καρδιοαγγειακές παθήσεις

-Υψηλή χοληστερίνη

-Καρκίνος Μαστού

-Παγκρεατίτιδα

2.Είναι το πρώτο λίπος που χάνεται

Το σπλαχνικό λίπος είναι το πρώτο που χάνεται και για να γίνει αυτό χρειάζεται κίνηση. Η προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, μπορεί να είναι ζωηρό περπάτημα 1 ώρα την ημέρα.

3.Το μηλόξιδο δεν βοηθά

Το μηλόξιδο ενδείκνυται για πολλές χρήσεις αλλά η μείωση του σπλαχνικού λίπους δεν είναι μια από αυτές. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το οξικό οξύ που περιέχει μειώνει το σπλαχνικό λίπος. Οι έρευνες που έχουν δείξει κάποια θετικά αποτελέσματα στην υγεία είναι σε πρώιμο στάδιο και αφορούν ποντίκια στο εργαστήριο.

4.Δεν φταίει η μπύρα

Η μπύρα ενοχοποιείται για την παχουλή περιφέρεια της μέσης, οι μελέτες όμως δείχνουν ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Η μπύρα έχει θερμίδες, οπότε μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το λίπος θα αποθηκευτεί στην κοιλιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά προάγει το κοιλιακό λίπος περισσότερο από ό,τι η μπύρα.

5.Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με πράσινο τσάι

Προσθέστε πράσινο τσάι στη διατροφή σας, μελέτες έδειξαν ότι οι κατεχίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους..Αν και είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ένα είναι σίγουρο: η αντικατάσταση των σακχαρούχων ποτών μειώνει και τις θερμίδες και το λίπος που αποθηκεύουμε. Για να αντιμετωπίσετε το κοιλιακό λίπος μειώστε τις ποσότητες φαγητού, αυξήστε τα λαχανικά και μειώστε το πρόχειρο φαγητό.

6.Στοιχεία για τα ιχθυέλαια

Τα ιχθυέλαια θεωρούνται ένα υγιές συμπλήρωμα για την καρδιά. Ο FDA πρόσφατα ενέκρινε ένα φάρμακο που φτιάχνεται από ιχθυέλαια για την αντιμετώπιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα αλλά όχι για το σπλαχνικό λίπος. Μελέτη σε υπέρβαρους άνδρες που κατανάλωσαν ιχθυέλαια δεν έδειξε μεταβολή του κοιλιακού λίπους.

7.Σπλαχνικό λίπος και οστά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γιατροί θεωρούσαν ότι το υπερβάλλον βάρος μπορεί να διατηρήσει τα οστά δυνατά και να αποτρέψει τα κατάγματα. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες με αυξημένο σπλαχνικό λίπος είχαν αδύναμα οστά, το ίδιο έδειξαν και μελέτες σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Η καλή υγεία είναι επιλογή και δεν χρειάζεται κόπο.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr