Ο δεκάλογος των διακοπών για καλή υγεία

Οι διακοπές είναι μια περίοδος γιορτής, αναζωογόνησης και χαλάρωσης. Είναι μια περίοδος να δείτε καινούργια μέρη και να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα.

Ο δεκάλογος των διακοπών για καλή υγεία

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, μπορεί να δυσκολέψει η διατροφή μας ειδικά εάν είμαστε στη διαδικασία απώλειας βάρους και αλλαγής διατροφικών συνήθειων.

Σήμερα θα δούμε αναλυτικά τους τρόπους να διατηρήσετε τις συνήθειεςσας και να προάγετε την καλή υγεία:

  1. Αντισταθείτε στην παρόρμηση της υπερβολικής παραγγελίας πιάτων

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου στο Μέμφις έδειξε την τάση που έχουν τα άτομα να παραγγέλνουν αλόγιστα όταν είναι στο εστιατόριο με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού που δεν το ήθελαν εξαρχής.

Δεν πρέπει να θεωρούμε το φαγητό έξω ως ανταμοιβή και έτσι να δίνουμε λευκή κάρτα στην υπερκατανάλωση.

  1. Κάντο με το δικό σου τρόπο!

Φέρτε το πιάτο στα μέτρα σας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν διαφορετικό συνοδευτικό, λιγότερη σως ή ακόμα και μικρότερη ποσότητα στη μερίδα τους. Διαλέξτε εσείς πώς θέλετε να καταναλώσετε το γεύμα σας.

  1. Απολαύστε το τοπίο! Απολαύστε το φαγητό!

Είστε διακοπές! Δεν θα στερήσετε από τον εαυτό σας καμιά λιχουδιά μπορείτε όμως να καταναλώσετε με μέτρο ό,τι θέλετε, συνειδητά και με όλες τις αισθήσεις .

  1. Το περπάτημα είναι το μυστικό όπλο

Στις διακοπές έχει παρατηρηθεί ότι σπάνια αυξάνεται το βάρος και αυτό γιατί μαζί με την αύξηση στην κατανάλωση φαγητού αυξάνεται και το περπάτημα λόγω των περιηγήσεων στο μέρος που επισκεπτόμαστε. Το κολύμπι και το περπάτημα είναι δραστηριότητές που τις κάνουμε με ευχαρίστηση .

  1. Μια λιχουδιά τη μέρα

Προσπαθήστε να δοκιμάζετε μια λιχουδιά την ημέρα και φροντίστε να παραμείνετε στο πρόγραμμά σας!

  1. Επιλέξτε τις υγιεινές επιλογές του μενού, εκείνες που είναι πιο ελκυστικές σε εσάς
  1. Το νερό είναι ο καλύτερός σου φίλος

Το επαναλαμβάνουμε συνεχώς: το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε την αφυδάτωση του ταξιδιού. Έχετε πάντα ένα μπουκάλι μαζί σας.

  1. Διατηρήστε και στις διακοπές τα 5 γεύματα

Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Είτε σε χυμό είτε σε smoothie είτε σε σαλάτες, θα σας παρέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, νερό και θα σας κρατήσουν χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

  1. Φάτε όταν πεινάτε και σταματήστε όταν νιώθετε ακόμα άνετα!

Ακούγεται απλό αλλά οι περισσότεροι δεν τρώμε όταν πεινάμε πραγματικά. Το φαγητό είναι παντού γύρω μας και με κυρίαρχη την πεποίθηση «είμαι σε διακοπές» μπορεί να γίνουμε πιο ευάλωτοι στην υπερκατανάλωση φαγητού ενώ νιώθουμε ήδη χορτάτοι.

Σκεφτείτε το ξανά!

  1. Μην αφήσετε τις καλές σας συνήθειες πίσω όταν ξεφεύγετε από την καθημερινότητα

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr