Αναστασία Ασλανίδη: «Η κακή διατροφή έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας»
Η εξαιρετική κλινική διατροφολόγος Αναστασία Ασλανίδη μιλά στο «ΦΩΣ». Έχει ένα τεράστιο βιογραφικό με απίθανες σπουδές και μεγάλη επαγγελματική προϋπηρεσία, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ως καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας σε δημόσιες σχολές.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Ασχολείται και με τη συγγραφή, ενώ συνεργάζεται και με το fosonline εκτός των άλλων. Είναι η Αναστασία Ασλανίδη, η οποία μου έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε περίεργες ερωτήσεις που της έκανα.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 9/8/2020
Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι χοντροί και κάποιοι αδύνατοι;
Κατ' αρχάς, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Λέμε άνθρωποι με παραπάνω κιλά, με παραπάνω λίπος, αυτό είναι το θέμα. Οι λόγοι είναι είτε ορμονικοί, παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα, είτε το περιβάλλον και φυσικά η διατροφική συμπεριφορά. Αντίθετα, άλλοι άνθρωποι χωρίς παραπάνω κιλά προσέχουν, φροντίζουν τον εαυτό τους.
Ισχύει αυτό που λένε πολλοί και πολλές «δεν τρώω αλλά παχαίνω»;
Όχι, δεν ισχύει. Δεν γίνεται να βάζεις βάρος και να μην τρως. Αποθηκεύεις λίπος γιατί τρως και μάλιστα δεν τρως σωστά. Βέβαια υπάρχουν παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία του προβλήματος, όπως ορμονικές διαταραχές, θυρεοειδής...
Γνωρίζω όμως το αντίθετο, ανθρώπους που τρώνε πολύ και δεν παχαίνουν.
Αυτό το ποσοστό των ανθρώπων που τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και δεν παχαίνουν, όπως θα αναμενόταν, είναι πολύ χαμηλό. Συνήθως σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας... Είναι το 5% έως 10% του πληθυσμού.
Τα γονίδια παίζουν ρόλο;
Βέβαια. Να σας πω κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος. Όταν είμαστε ακόμα στην κοιλιά της μητέρας μας, αν η μαμά μας πάρει πάρα πολύ βάρος, το κληρονομούμε και έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία! Σαφώς παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, αλλά δεν είναι καταδικαστική. Αν εσύ το γνωρίζεις ότι έχεις προδιάθεση από την οικογένειά σου και προσέχεις τον εαυτό σου, αν ξέρεις πώς να τρως, δεν θα γίνεις παχύσαρκος. Έχω διαχειριστεί εφήβους που είχαν προδιάθεση για παχυσαρκία, αλλά ποτέ δεν πήραν πολλά κιλά.
Η ψυχολογία τι ρόλο παίζει;
Ίσως τον πιο σημαντικό. Η τροφή μας έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας, τα καλά και τα άσχημα, έχει να κάνει με το άγχος επίσης. Είμαστε σε εποχή που οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχές στρες ~και οι νέοι, οι μαθητές. Σε πολλούς λοιπόν δεν είναι εύκολο να κόψουν το φαγητό. Εκεί ουσιαστικά δουλεύω εγώ, εκεί προσεγγίζω το άτομο, στα συναισθήματά του. Τι του συμβαίνει και τρώει τόσο πολύ ή τόσο άσχημα. Γιατί δεν μπορεί να πειθαρχήσει, γιατί δεν βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό του, γιατί παραιτείται, γιατί δεν προσέχει.
Το μυαλό παίζει ρόλο; Η εξυπνάδα;
Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να χαλάει την εικόνα του, κανείς δεν θέλει να μην μπορεί να φλερτάρει με άλλους, να μην του κάνουν τα ρούχα, να επιβαρύνει την υγεία του. Κάτι άλλο συμβαίνει...
Πρόβλημα πειθαρχίας δεν υπάρχει;
Όλοι οι άνθρωποι έρχονται σε αυτή τη σύγκρουση και αναρωτιούνται και κατηγορούν τον εαυτό τους: «Μα καλά, δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως; Μα καλά, είσαι χαζός; Μα καλά, δεν έχεις δύναμη καθόλου;». Όμως είναι σαν τις εξαρτήσεις. Θολώνει ο εγκέφαλος. Εκεί έρχεται η δική μου δουλειά, να βρω τι έχει συμβεί μέσα σου, τι έχει σπάσει, αν υπάρχει κάτι τραυματικό, πού έχει σπάσει η αλυσίδα. Προσπαθώ να σε βάλω να προσδιορίσουμε τη σωστή σχέση που πρέπει να έχεις με το φαγητό. Και να κτίσω την ψυχολογία σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται σε εμένα μόνοι τους κατηγορούν τον εαυτό τους. Είναι αφοριστικοί, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μα είμαι χαζός; Μα είμαι χαζή; Όχι, δεν είναι. Όμως δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Δώστε μου ένα παράδειγμα τι τους λέτε.
Τους θυμίζω τα θετικά που έχουν πετύχει στη ζωή τους. Έχουν καταφέρει πολύ πιο δύσκολα. Έκανες οικογένεια, μεγάλωσες παιδιά, εργάστηκες σκληρά, πήρες σπίτι, έκανες καριέρα. Ο ίδιος άνθρωπος είσαι που τα κατάφερες εκεί. Μπορείς να τα καταφέρεις και σε αυτό.
Ξέρω ανθρώπους που λένε «εγώ θέλω να φύγω από τη ζωή χορτάτος»...
Αυτό είναι μια άμυνα. Αυτό είναι μια δικαιολογία. Δεν θέλουμε να δείχνουμε τις αδυναμίες μας, θέλουμε να δικαιολογούμε τις αποτυχίες. Από εκεί και πέρα, οι δίαιτες πλέον δεν είναι όπως παλιά. Η μεσογειακή διατροφή, που είναι η καλύτερη, δεν σε κάνει να πεινάς -σίγουρα βέβαια δεν τρως όπως έτρωγες πριν, που πήρες τα παραπάνω κιλά. Όμως δεν πεινάς πολύ, και είναι η καλύτερη στα αποτελέσματα, τόσο στη διαχείριση του βάρους όσο και στην καρδιά, στον διαβήτη, στον καρκίνο. Μπορείς να μη στερείσαι καμία γεύση, όμως μια φορά τη βδομάδα. Η απώλεια βάρους δεν γίνεται μαζικά ούτε λέμε ότι είναι εύκολο.
Ποιο είναι το ρεκόρ κιλών που έχει χάσει άνθρωπος που συνεργαστήκατε;
Μια κοπέλα που είναι τρία χρόνια μαζί μου και είμαστε στη συντήρηση τώρα. Έχει χάσει 51 κιλά! Από 118 κιλά πήγε στα 63. Είναι επίπονη διαδικασία, δεν είναι εύκολο πράγμα.
Αυτή η κοπέλα τι πρόβλημα είχε;
Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κρυβόταν στο φαγητό. Έβρισκε καταφύγιο εκεί. Πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ. Της είπα από την πρώτη μέρα: «Βλέπεις εκείνο το βουνό; Δεν θα το ανέβεις γρήγορα, θα το ανέβουμε κομματάκι κομματάκι μαζί. Θα το κόψουμε σε κομματάκια».
Στην Πάτρα είστε, έχετε συνεργασία με το fosonoline ηλεκτρονικά, πώς σας φαίνεται;
Εξαιρετική συνεργασία. Αρθρογραφώ κάθε βδομάδα, προσπαθώντας να δίνω μια εναλλακτική, μια πιο πρακτική πληροφορία για θέματα υγείας, ιατρικής, διατροφής. Προσπαθώ να γράφω πράγματα που αφορούν τον κόσμο και με τέτοιον τρόπο ώστε να του μένουν, να τα θυμάται.
Είστε Πατρινή;
Εδώ γεννήθηκα, έλειπα όμως για χρόνια, έζησα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Τα τελευταία 7 χρόνια έχω επιστρέψει στην Πάτρα.
Τι ρόλο παίζει ένα καλό πρωινό; Επίσης είναι καλό να τρώμε νωρίς το βράδυ;
Και τα δύο είναι σημαντικά. Τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες διότι δίνει πολλή ενέργεια.
Τι πρωινό; Υδατάνθρακες έλεγαν, όμως τον τελευταίο καιρό διαβάζω για πρωτεΐνη.
Στη μεσογειακή διατροφή η βάση της πυραμίδας είναι οι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά. Ένα καλό πρωινό πρέπει να έχει υδατάνθρακες, φρούτα, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης ή πίτα με αλεύρι ολικής άλεσης. Θέλει όμως και πρωτεΐνη. Δηλαδή τυρί ή αβγό ή γάλα. Επίσης, επειδή ζούμε στον κόσμο της ταχύτητας, μια καλή λύση είναι οι σταφίδες να τις πάρουμε μαζί έξω, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί.
Το αλκοόλ τι ρόλο παίζει; Λένε ότι δύο ποτήρια κρασί τη μέρα κάνουν καλό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα ποτήρι κρασί για τις γυναίκες και δύο ποτήρια κρασί για τους άντρες είναι καλό για την υγεία μας. Ο οργανισμός μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ δεν τη χρησιμοποιεί κάπου, επιβαρύνει το σώμα.
Όταν τα σουβλατζήδικα προψήνουν τα καλαμάκια κοτόπουλο και πριν τα πάρεις τα ξαναψήνουν, ισχύει ότι αφαιρούνται θρεπτικά συστατικά;
Ναι, ισχύει. Υποβαθμίζεται η θρεπτική αξία, χάνονται βιταμίνες και πρωτεΐνες. Το καλύτερο φαγητό είναι φρέσκο.
Για σαλάτα το βράδυ τι είναι καλύτερο; Ντομάτα; Μαρούλι; Λάχανο;
Όλα μαζί! Είμαστε υπέρ της εποχικότητας.
Λένε ότι κάποιοι συνδυασμοί φαγητών αφαιρούν θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, να μην τρώμε το σπανάκι με το τυρί. Ή φακές με τυρί. Αντίθετα, να τρώμε τις φακές με ρύζι.
Είναι αλήθεια. Κάποιους συνδυασμούς δεν τους θέλουμε. Φακές με τυρί δεν θέλουμε, γιατί το ασβέστιο με το σίδηρο ανταγωνίζονται. Όπως το σπανάκι με τη φέτα δεν θέλουμε. Αντίθετα, θέλουμε τις φακές με το ρύζι, το φακόρυζο. Αν τρως ρύζι με φακές και λαχανικά είναι σαν να τρως κρέας! Επίσης φακές με ξίδι ή λεμόνι και ρύζι. Επίσης σπανάκι με ρύζι -σπανακόρυζο. Αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Η μεσογειακή κουζίνα έχει συνταγές που είναι γνώριμες από τα παιδικά χρόνια μας και έχουν μια σοφία που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Επίσης, στο αρνάκι με πατάτες στο φούρνο το καλύτερο συνοδευτικό γι’ αυτό το πιάτο είναι το μαρούλι! Όχι η ντομάτα.
Πώς θέλετε να κλείσουμε;
Πιστεύω στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην απελευθέρωση απ’ ό,τι τον εμποδίζει να είναι αυτός που ονειρεύεται. Πιστεύω στη δυναμική που έχει το «μαζί» σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της αλλαγής. Με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη το άτομο μπορεί να αποδεχθεί το σώμα του, να συνδεθεί με τις ανάγκες του και να βιώσει την ελευθερία που δίνουν οι επιλογές. Κάθε συνεδρία είναι και μια βιωματική εμπειρία που φέρνει το άτομο πιο κοντά στον εαυτό του και σε αυτό που θέλει. Στόχος της μεθόδου που εφαρμόζω είναι α) η διαχείριση της διατροφής στην έντονη καθημερινότητα χωρίς να βιώνεις άγχος, β) η απενεχοποίηση του φαγητού, γ) η ευεξία, δ) η προαγωγή της υγείας.
Η επίσκεψη στον διαιτολόγο δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφορά τους αθλητές, τους έφηβους, τους ασθενείς και κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι υγιής και όμορφος. Η διατροφή αποτελεί κομμάτι της ευζωίας και κάθε άνθρωπος πρέπει να ενημερώνεται σωστά για το τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες του.
ΕΔΩ Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα blogs της Αναστασίας Ασλανίδη
******************
Η Αναστασία Ασλανίδη επιμελήθηκε τις λέξεις, τους στίχους, τις αράδες, το χαρτί, την έκδοση. Συνέθεσε λιλιπούτεια ποιήματα και κείμενα που μοσχομυρίζουν ποίηση. Από την πρώτη κιόλας σελίδα επιδόθηκε σε υπαινικτικές ασκήσεις, αφήνοντας τη γλώσσα να λάμψει στα μάτια μας.
Η συνωμοσία των ιδεών της κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον μας έως το τέλος. Κατάφερε σε αυτό το παρθενικό εγχείρημα να μας εντυπωσιάσει, άλλοτε συμπυκνώνοντας τη δύναμη των νοημάτων κι άλλοτε εκτείνοντας τη μουσική των λέξεων στο άπειρο.
«Στάθηκαν στο ηλιοβασίλεμα
Σε μια ρόδινη σιωπή.
Λίγο μετά,
Η λεπτή γραμμή στον ορίζοντα όρισε το τέλος.
Σηκώθηκαν κι έφυγαν.
Χωριστά».
Το καλαίσθητο τομίδιο, που φιλοξένησε τις φιλόδοξες προθέσεις της Ασλανίδη, θυμίζει από μόνο του έργο τέχνης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ