Καλοκαίρι και αλκοόλ

Ο ήλιος και το αλκοόλ επιδρούν στο σώμα. Οι θερμίδες που περιέχουν τα διάφορα ποτά...

Καλοκαίρι και αλκοόλ

Οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ένα παγωμένο αλκοολούχο ποτό φαίνεται ακαταμάχητο και είναι ακαταμάχητο, αρκεί να διαλέξουμε το σωστό. Η κατανάλωσή του χρειάζεται υπευθυνότητα και δυστυχώς πολλές δραστηριότητες γίνονται επικίνδυνες όταν εμπλέκεται το αλκοόλ.

Ο ήλιος και το αλκοόλ επιδρούν στο σώμα με παρόμοιο τρόπο, ενδεικτικά οι πιο χαρακτηριστικοί κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Θερμοπληξία

Όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες τότε το σώμα δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του αποτελεσματικά. Η θερμοπληξία εμφανίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη είναι οι κράμπες από την απώλεια νερού και νατρίου. Η δεύτερη είναι η εξάντληση που προκαλεί η αφυδάτωση και η τελευταία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση των οργάνων.

Αφυδάτωση

Και το αλκοόλ και ο ήλιος προκαλούν αφυδάτωση! Ο ήλιος προκαλεί εφίδρωση προκείμενου το σώμα να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή, από την άλλη το αλκοόλ είναι διουρητικό. Εάν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ στο ζεστό ήλιο μπορεί η απώλεια των υγρών να είναι διπλά γρήγορη. Εάν η κατανάλωση νερού είναι χαμηλή σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ τότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ζαλάδας, ξηροστομίας και ναυτίας.

Πνιγμός

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί έλλειψη συντονισμού και ενέργειας, οπότε εάν καταναλώνεται αλκοόλ κοντά στη θάλασσα ή την πισίνα τότε το κολύμπι μπορεί να μην γίνεται με ασφάλεια.

Διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία ειδικά εάν η ενυδάτωση δεν είναι στο βαθμό που απαιτείται. Το αλκοόλ προκαλεί και αυτό διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και άρα μπορεί να προκαλέσει επίσης λιποθυμικό επεισόδιο.

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν διαφορετικό ποσοστό αλκοόλ:

Το κρασί περίπου 12%, η μπύρα 5% και τα οινοπνευματώδη περίπου 40%.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι κρασί 125ml, 1 ποτήρι μπύρα 330ml, 1 απεριτίφ 80ml, 1 ουίσκι-τζιν-βότκα 40ml.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν 0% υδατάνθρακες αλλά περιέχουν και θερμίδες, 1γρ αλκοόλης αποδίδει 7 kcal. Τα κοκτέιλ που τόσο αγαπάμε το καλοκαίρι, περιέχουν εκτός από αλκοόλ, ζάχαρη ή σιρόπι φρούτων ή λικέρ οπότε αυξάνουν το θερμιδικό ύψος.

Το τζιν τόνικ θεωρείται από πολλούς το καλύτερο ποτό για την εποχή, το τζιν είναι διουρητικό και το τόνικ προστατεύει από την ελονοσία.

Η μπύρα είναι ίσως το πιο αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ είναι τόση όση του κρασιού ή του τζιν τόνικ.

Τα ποτά του καλοκαιριού πρέπει να σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι, να περιέχουν φρούτα, πολύ πάγο και να αναζωογονούν παρά να μεθούν!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr