Τροφές που ενυδατώνουν!

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία αλλά δεν είναι το μόνο που μπορεί να ενυδατώσει τον οργανισμό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε νερό, ειδικά τις ζεστές ημέρες που το σώμα χάνει σημαντικούς ηλεκτρολύτες μέσω της εφίδρωσης, μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης υψηλά και την παροχή θρεπτικών συστατικών συνεχή.

Τροφές που ενυδατώνουν!

Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές που η περιεκτικότητα τους σε νερό είναι πάνω από 85% και μπορούν να μας ενυδατώσουν εξίσου αποτελεσματικά:

Αγγούρι

Είναι κατά 96,73% νερό, πηγή καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και με μικρή ποσότητα ασβεστίου. Παρόλο που η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα είναι χαμηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά, το αγγούρι περιέχει τις βιοχημικές ενώσεις cucurbitacins που μελετώνται για την αντιδιαβητική δράση τους.

Καρπούζι

Το δροσερό καρπούζι, ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών φρούτων, αποτελείται από 91,45% νερό, επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, χαλκό και άλλα μεταλλικά στοιχεία. 220γρ καρπούζι αποδίδει μόνο 45.6 θερμίδες και το κάνει ιδανικό ακόμα και για γεύμα.

Φράουλες

Με περιεκτικότητα 90,950% σε νερό είναι γλυκές, χαμηλές σε θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C φυτικές ίνες.

Ντομάτες

Με περιεκτικότητα 94,52 % νερό είναι ένα ιδανικό φρούτο αν και θωρείτε λαχανικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες C και K και βέβαια ισχυρά αντιοξειδωτικά, μεταξύ αυτών και το λυκοπένιο που ενισχύουν την κυτταρική ανάπλαση από την έκθεση στον ήλιο, όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο.

Κολοκύθι

Το κολοκύθι αποτελείται από 92,73% νερό, περιέχει μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο βιταμίνες Α Κ και C και φυτικές ίνες. Εκτός από αυτά περιέχει και ζεοξανθίνες που μειώνουν την κυτταρική φθορά.

Βερίκοκα

Περιέχουν 88,87% νερό, πλούσια σε βιταμίνες A,C,Eκαι Κ όπως επίσης σε φωσφόρο και κάλιο.

Καρότα

Περιέχουν 88,29% νερό. Με το ζωντανό πορτοκαλί τους χρώμα τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτενίου ή προ-βιταμίνη Α. Περιέχουν κάλιο, φολλικο οξύ, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες.

Πορτοκάλια

Περιέχουν 86,75% νερό, πλούσια πηγή βιταμίνης Cπλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο.

Ανανάς

Το τροπικό αυτό φρούτο αποτελείται κατά 86% από νερό. Αφθονεί σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει βρωμελίνη, ένα ένζυμο με αντιφλεγμονώδη δράση.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Αποτελείται κατά 90.84% νερό, πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα ασβέστιο και βιταμίνη D βοηθά στην ενυδάτωση και αποκατάσταση απωλειών των ιστών από την έκθεση στον ήλιο. Συνδυάστε το παγωμένο με φρούτα σε δροσιστικά smoothies

Φυτικό γάλα σόγιας, αμυγδάλου

Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη μπορείτε να δοκιμάσετε το φυτικό γάλα το οποίο είναι πλούσιο σε νερό, περιέχειασβέστιο και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Kale

Με περιεκτικότητα 89,63% νερό είναι μια πούσια πηγή βιταμινών Α, Κ και C.

Περιέχει επίσης ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα όπως επίσης αντιφλεγμονώδη φωτοχημικά.

Μπρόκολο

Μπορεί το μπρόκολο να μην είναι το πρώτο που σας έρχεται στο νου όταν σκέφτεστε ενυδάτωση αλλά είναι κατά 90% νερό. Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες C και K. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του, οπότε προτιμήστε το.

Μαρούλι iceberg

Περιέχει 95.64% νερό. Είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και σάκχαρα και πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Κ, κάλιο και ψευδάργυρο. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι βοηθά την καταπολέμηση της αυπνίας!

Σέλινο

Το σέλινο περιέχει 95,43% νερό, είναι ένα τραγανό λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης παρέχει βιταμίνη Α και Κ όπως επίσης και κάλιο.

Μήλα

Τα μήλα, με περιεκτικότητα 85,56% νερό, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες C και αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη και η κατεχίνη.

Τα αφεψήματα βοτάνων είναι μια καλή εναλλακτική αντί του νερού, όπως το μεταλλικό νερό αντί της σόδας.

Ο καφές αφυδατώνει;

Υπάρχει η άποψη ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση, ωστόσο πρόσφατες μελέτες το αντικρούουν υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Ο καφές έχει διουρητική δράση για αυτό και είναι καλό να διατηρούμε την κατανάλωση του σε φυσιολογικά επίπεδα και να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε.

Η ενυδάτωση είναι κάτι παραπάνω από απλά να πίνουμε νερό. Όπως είδαμε, τα περισσότερα από τα φρούτα και λαχανικά της θερινής εποχής, μας παρέχουν τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ζωτικά για την καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού σε συνθήκες καύσωνα. Ακολουθήστε τη φύση και απλά «φάτε» το νερό σας !

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr