Επίδομα 534 και 300 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους

Οι αιτήσεις για τα επιδόματα των 534 και 300 ευρώ θα πραγματοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα myBusinessSupport  μέχρι τις 25 Ιουνίου και αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους 

Επίδομα 534 και 300 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους

Αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα των 534 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 25 Ιουνίου στην ιστοσελίδα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και θα αφορούν τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενες και τις ατομικές επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα προσωπικό. Θα εξαιρούνται όπως και πριν (επίδομα 800 ευρώ) οι ανώνυμες εταιρείες.


Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα ή σε αναστολή μετά και τις 18 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέχρι και τις 18 Μαΐου θα δικαιούνται 300 ευρώ.

Η αποζημίωση των 300 και των 534 ευρώ είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δε συμψηφίζεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους είναι πληττόμενοι που δεν τους είχαν επιβληθεί περιορισμοί.

Για τα παραπάνω επιδόματα, ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος υποστήριξε πως αυτά αφορούν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων μηνών. «Είναι σαφώς περιορισμένη η γκάμα», είπε χαρακτηριστικά.

Από 22 Ιουνίου η πληρωμή των συντάξεων

Από την Δευτέρα 22 Ιουνίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2020 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020.

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, θα λάβουν τις συντάξεις Ιουλίου οι δικαιούχοι από ΙΚΑ, τράπεζες και ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9, ενώ την Τετάρτη 24 Ιουνίου αυτοί των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 2,4,6,8,0.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα καταβληθεί η σύνταξη για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Ακόμα, την Πέμπτη 2 Ιουλίου πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά τα επιδόματα, την Τρίτη 30 Ιουνίου θα καταβληθεί η πληρωμή για το επίδομα γέννας, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το επίδομα στέγασης και η στεγαστική συνδρομή, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, η σύνταξη υπερηλίκων και το επίδομα ομογενών.

Για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του έτους 2019 υπάρχει μία προϋπόθεση, να έχει ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο , για τη σύνταξη του Αυγούστου, η κύρια και επικουρική σύνταξη θα πληρωθούν την ίδια ημερομηνία, ενώ όσον αφορά την εκ περιτροπής εργασία, «οι επιχειρήσεις βλέπουν διστακτικά το πρόγραμμα συνεργασία γιατί θεωρούν ότι είναι υπερβολική επιβάρυνση από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών», υποστήριξε.