Τουρκική πρόκληση: Έστησαν τείχος έξω από την Αγία Σοφία-Για την επέτειο της Άλωσης

Έστησαν τείχος έξω από την Αγία Σοφία στο πλαίσιο δεξίωσης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης 

Τουρκική πρόκληση: Έστησαν τείχος έξω από την Αγία Σοφία-Για την επέτειο της Άλωσης

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, στις εννέα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί τελετή για την επέτειο, η οποία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Επίσης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η προσευχή θα γίνει στην αυλή ωστόσο δεν αποκλείεται ιμάμης να απευθύνει κάλεσμα για προσευχή από το εσωτερικό.

Το προσκύνημα και την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία προανήγγειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αδειάζοντας» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Σημειώνεται ότι ο Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί σήμερα, 29 Μαΐου, επέτειο της Aλωσης της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως μουσείο και τα τελευταία χρόνια καταγράφονται διαρκείς δηλώσεις περί μετατροπής του σε τζαμί.

Πηγή: kathimerini.gr