Τσιόδρας: «Έχουμε 10 νέα κρούσματα - Χωρίς το lock down, οι θάνατοι θα ήταν περίπου 13.685» (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα έχουμε 10 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ένας νέος θάνατος και ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 173.

Τσιόδρας: «Έχουμε 10 νέα κρούσματα -  Χωρίς το lock down, οι θάνατοι θα ήταν περίπου 13.685» (vid)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε την Τρίτη (26/5) για τα νεότερα όσον αφορά την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως έχουμε 10 νέα κρούσματα κορονοϊού, ένα νέο θάνατο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 173 πλέον. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 18.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 101 ασθενείς.

Από τα θύματα, 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ποιότητα των μέτρων, τονίζοντας πως αν δεν υπήρχε το lock down οι θάνατοι θα έφταναν τους 13.685! Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε: «Χωρίς το lock down, οι θάνατοι θα ήταν περίπου 13.685. Αντιμετωπίσαμε σκληρή κριτική για τα μέτρα. Παραμείναμε άγρυπνοι για την προστασία των ανθρώπων. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει την πρώτη φάση του ιού. Με ελάχιστες απώλειες σε σύγκριση με πιο έτοιμες χώρες. Καταλυτική η φιλότιμη προσπάθεια του κόσμου. Το επώδυνο απαγορευτικό μείωσε την έξαρση του ιού κατά 80%.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν. Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορονοϊού»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110