Πώς η άδεια ειδικού σκοπού «έφαγε» τη μισή καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων

Μειώθηκε δραματικά η καλοκαιρινή άδεια πολλών γονέων από τη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Πώς η άδεια ειδικού σκοπού «έφαγε» τη μισή καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων

Μειωμένη είναι η κανονική άδεια που έχει μείνει σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Η άδεια ειδικού σκοπού εφαρμόστηκε από τις 11 Μαρτίου σε κυκλικώς επαναλαμβανόμενα 4ήμερα, με χρήση 1 ημέρας κανονικής άδειας του εργαζόμενου για κάθε 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού.

Έτσι, καθώς άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις 11 Μαρτίου, πολλοί εργαζόμενοι γονείς – ιδιαιτέρως παιδιών Δημοτικού – έχουν χρησιμοποιήσει έως και 14 μέρες από την κανονική τους άδεια.

Η δικαιούμενη ετήσια άδεια με αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι γονείς είτε όχι, υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος ως εξής :

Το πρώτο ημερολογιακό έτος μετά την πρόσληψή του, ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργάσιμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργάσιμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Αυτές τις ημέρες άδειας δικαιούνται και φέτος όλοι οι μισθωτοί. Πολλοί ωστόσο, που είναι ταυτόχρονα και γονείς έχουν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού που προβλέφθηκε με την ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου.

Για να λάβει ένα εργαζόμενος γονέας αυτή την ειδική άδεια έπρεπε να πληροί τις προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο εργαζόμενος έπρεπε να έχει απασχοληθεί στην επιχείρηση περίπου 3 μήνες (2 μήνες και 21 ημέρες στην πενθήμερη, 2 μήνες και 23 ημέρες στην εξαήμερη) για να δικαιούται την ελάχιστη κανονική άδεια που τέθηκε ως προυπόθεση για την λήψη της άδειας ειδικού σκοπού. Στο πλαίσιο αυτό οι νεοπροσλαμβανόμενοι εντός του 2020 που έκαναν πλήρη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να έχουν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήσει ακόμη και το σύνολο της κανονικής τους άδειας.

Λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου των παιδικών και βρεφικών σταθμών, αλλά και του Δημοσίου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

Για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

Πηγή: ieidiseis.gr