Τσιόδρας: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας»- Τα μέρη μετάδοσης της νόσου (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωσή του από το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα και δύο καταγεγραμμένους θανάτους.

Τσιόδρας: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας»- Τα μέρη μετάδοσης της νόσου (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωσή του από το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα και δύο καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ 98 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Παράλληλα, ο λοιμοξιολόγος μίλησε για τα παιδιά και τον κορονοϊό, αλλά και το τι θα πρέπει να προσέξουμε σε μπαρ, καράβια και θέρετρα.

Αναλυτικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε…

«Ανακοινώνονται 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.853 εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, 8 (38%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα»

Παιδιά και κορονοϊός

Στη συνέχεια ο Σωρήρης Τσιόδρας μίλησε για τα παιδιά: «Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας».

Μέρη μετάδοσης της νόσου

Ο γνωστός λοιμοξιολόγος στη συνέχεια έκρουσε το καμπανάκι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας». Ο γνωστός καθηγητής τόνισε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, καθώς όπως σημείωσε οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας