Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια

Τα γυμναστήρια έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, όμως γίνεται προσπάθεια για να ανοίξουν νωρίτερα 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια

Ανοίγουν τα γυμναστήρια στην Ελλάδα, νωρίτερα από τις 29 Ιουνίου. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η ημερομηνία, αλλά φαίνεται να τοποθετείται προς τα μέσα Ιουνίου.

Σε αυτή την ενημέρωση προχώρησε ο ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.

«Ευχαριστούμε τον υφυπουργό κ. Παπαθανάση που δέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΠΦΑΑ στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των πτυχιούχων φυσικής αγωγής μπροστά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Του μεταβιβάστηκαν γραπτώς τα αιτήματα του συλλόγου, και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης προς τον κλάδο μας, καθώς και νέα ημερομηνία επανέναρξης, νωρίτερα από την προβλεπόμενη. Με το θέμα ασχολούνται διεξοδικά και προσωπικά ο ίδιος, καθώς και ο πρωθυπουργός.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση. Δείξαμε ότι μπορούμε να συσπειρωθούμε, ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτό που υπηρετούμε, την άσκηση», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο facebook.

Έρευνα στη Νότια Κορέα αναφέρεται πάντως στις επιφυλάξεις των υγειονομικών αρχών για το άνοιγμα των γυμναστηρίων, καθώς εκτιμά ότι ειδικά τα έντονα χορευτικά, αερόβια προγράμματα, ιδιαίτερα δημοφιλή στις γυναίκες, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού από έναν φορέα στους γύρω του.

Μικρότερος φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος μετάδοσης για προγράμματα όπως η γιόγκα και οι πιλάτες, που είναι λιγότερο έντονα. Στην έρευνα δεν αξιολογήθηκε ο κίνδυνος από την αίθουσα οργάνων των γυμναστηρίων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντανκούκ και του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ντανκούκ της πόλης Τσεονάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, τονίζουν ότι «λόγω της αυξημένης πιθανότητας λοίμωξης μέσω σταγονιδίων, η έντονη άσκηση σε κλειστούς περιορισμένους χώρους θα πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, όπως και οι δημόσιες συναθροίσεις, ακόμη και σε μικρές ομάδες».

Οι μικρές κλειστές αίθουσες (έως 60 τετραγωνικών μέτρων) των γυμναστηρίων όπου γίνονται αυτά τα έντονα προγράμματα, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της COVID-19, εκτιμούν οι επιστήμονες.

«Η υγρή θερμή ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ταραγμένη ροή του αέρα που προκαλείται από την έντονη φυσική άσκηση, μπορεί να διευκολύνει την πυκνότερη μετάδοση των σταγονιδίων» αναφέρουν.