Πόντιοι στην αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, τίμησαν την γενοκτονία (vid)

Οι Εύζωνες τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων- Πόντιοι στην αλλαγή φρουράς.

Πόντιοι στην αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, τίμησαν την γενοκτονία (vid)

Με τον καλύτερο τρόπο τίμησαν τη μνήμη χιλιάδων Ποντίων που «έπεσαν» από το σπαθί των Τούρκων 101 χρόνια πριν, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Κατά την αλλαγή φρουράς, δύο μέλη της προεδρικής φρουράς φορώντας την παραδοσιακή στολή των Ποντίων στάθηκαν δίπλα στους Εύζωνες και έκαναν μαζί τους την αλλαγή, υπό τους ήχους της παραδοσιακής λύρας.

Ο κόσμος που στέκονταν εκεί και παρακολουθούσε ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται ευρέως στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Τα γεγονότα αυτά κατέληξαν στην εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις πράξεις των Νεότουρκων ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τις περισσότερες ελληνικές, αλλά και κάποιες ξένες πηγές υπολογίζεται σε πάνω από 300.000 (το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα). Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μεμονωμένες πηγές που κατεβάζουν τα θύματα σε περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (Ρωσία) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.