Πώς θα ταξιδεύουμε με λεωφορεία ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία, αεροπλάνα

Αριθμός επιβατών, αποστάσεις και μέτρα υγιεινής σε λεωφορεία ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία, αεροπλάνα

Πώς θα ταξιδεύουμε με λεωφορεία ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία, αεροπλάνα

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.30612/2020 – ΦΕΚ τεύχος Β’ 1869/17-05-2020
Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Άρθρο 6
Μέτρα προστασίας στις μετακινήσεις με λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης καθώς και στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις

1. Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.

2. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.


Άρθρο 8
Μέτρα προστασίας κατά τις αεροπορικές μετακινήσεις

1. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός των αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

2. Οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση – αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού

3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Με μέριμνα του πιλότου διασφαλίζεται η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) ατόμου ανά 15 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.

Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.30620 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 1871/17.05.2020
Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με τα νησιά προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από τις 18.5.2020 και ώρα 06:00 έως και τις 25.5.2020 και ώρα 06:00.

3. α) Το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς επίσης οι πλοιοκτήτες, διαχειριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι εξουσιοδοτημένοι ταξιδιωτικοί ή ναυτικοί πράκτορες υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εφαρμογή της παρούσας, καθώς και των ισχυόντων κάθε φορά υγειονομικών κανόνων για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) επιβλέπουν την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της παρούσας και παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή προς τον σκοπό αυτό.

β) Με μέριμνα του πιλότου διασφαλίζεται η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) ατόμου ανά 15 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.

γ) Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων των πλοίων/σκαφών διασφαλίζεται η μεταφορά κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων/σκαφών ή του πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες, καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα (4) άτομα, εφόσον είναι είτε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση ένας (1) μεμονωμένος επιβάτης και ένα (1) μέλος πληρώματος, αντιστοίχως.