Αναδρομικά συνταξιούχων: Παράταση και νομοθετική ρύθμιση για τους φόρους

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τους φόρους που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι σε αδήλωτα αναδρομικά συντάξεων των ετών 2010-2013.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Παράταση και νομοθετική ρύθμιση για τους φόρους

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών οι 70.000 περίπου συνταξιούχοι θα έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τροποποιητικές δηλώσεις στις ΔΟΥ για τη φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.

Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει νέα εκκαθάριση των ποσών και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους, ενώ η ρύθμιση θα προβλέπει και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν.

Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν στα έτη που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να τα αποδώσει και τα ποσά θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα της κάθε χρονιάς.

Με «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά του φόρου που καλούνταν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούσαν ακόμα και τις 15.000 και 30.000 ευρώ.

Η εξόφληση των ποσών που θα αναγράφονται στα νέα εκκαθαριστικά θα μπορεί να γίνει από τους συνταξιούχους εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών ή σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.