Χαρδαλιάς: «Ανοίγουν» οι μετακινήσεις - Ξεκινάει και το Γυμνάσιο- Τι θα γίνει με το Ραμαζάνι (vid)

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την Πολιτική Προστασία κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του αναφέρθηκε στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα σχολεία αλλά και το Ραμαζάνι.

Χαρδαλιάς: «Ανοίγουν» οι μετακινήσεις - Ξεκινάει και το Γυμνάσιο- Τι θα γίνει με το Ραμαζάνι (vid)

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πολιτική προστασία ενημέρωσε για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα σχολεία αλλά και το Ραμαζάνι.

Αρχικά είπε: «Εξελίσσεται ομαλά η 2η φάση των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η εικόνα από τις εκκλησίες είναι πολλή καλή καθώς είδαμε πως πάρθηκαν όλα τα μέτρα, ενώ θετικός είναι ο απολογισμός και από τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών».

Στη συνέχεια, με αφορμή εικόνα από λεωφορείο που είχε πολύ κόσμο, είπε: «Η τήρηση των μέτρων είναι υπόθεση και των πολιτών, δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο να βρίσκεται και ένας αστυνομικός να κόβει πρόστιμο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε μετά στις μετακινήσεις: «Από αύριο Δευτέρα (18/05) επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια και σε Κρήτη και Εύβοια. Οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ΚΤΕΛ η πλήρωση θέσεων θα είναι κατά 50%, υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους, όπως το ίδιο και στις αεροπορικές γραμμές. Αποστάσεις 1.5 μέτρου στους χώρους αναμονής».

Για τα σχολεία είπε: «Ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα η λειτουργία της Γ΄ λυκείου και η εικόνα είναι καλή και από αύριο Δευτέρα (18/05) ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και τα Γυμνάσια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εορτασμό του Ραμαζανιού: «Για τους Έλληνες μουσουλμάνους, στις 24 Μαΐου είναι ο εορτασμός του ραμαζανιού. Δεν μπορεί φέτος να εορταστεί όπως κάθε χρόνο όπως έγινε και το Πάσχα. Δεν θα παραχωρηθούν χώροι για προσευχή του ραμαζανιού, θα ισχύσει για τα τζαμιά ότι και για τις εκκλησίες και τις συναγωγές. Ένα άτομο αναλογεί ανά 10 τετραγωνικά και απόσταση 1.5 μέτρο μεταξύ τους».

Τέλος, είπε: «Από αύριο λειτουργούν οι ανοικτές και κλειστές εγκαταστάσεις και τα κολυμβητήρια για την κάλυψη ατομικής προπόνησης και για αθλητές σωματείων. Προτεραιότητα έχουν οι αθλητές των προ-Ολυμπιακών και Ολυμπιακών ομάδων».