Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: Στους 155 οι θάνατοι - Έλεγχοι σε Λάρισα και Λέσβο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας (11/5) για τον κορονοϊό στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας, οι νεκροί στη χώρα από τον ιό είναι πλέον 155, ενώ πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε Λέσβο και Λάρισα

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: Στους 155 οι θάνατοι - Έλεγχοι σε Λάρισα και Λέσβο

Άλλους τρεις καταγεγραμμένους θανάτους από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και συνολικά 155 στη χώρα ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/5) το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, γνωστοποίησε άλλα 16 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.402 (50.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 28 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. Δέκα (35,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ογδόντα οκτώ ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα οι 41 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 112.042 κλινικά δείγματα.

Οι έλεγχοι σε Λάρισα και Λέσβο

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον χθεσινό εντοπισμό 10 νέων κρουσμάτων σε πληθυσμό Ρομά. Συγκεκριμένα, σήμερα διενεργήθηκαν 652 δειγματοληψίες, από 17 κλιμάκια του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας, με την υγειονομική καθοδήγηση του καθηγητή Επιδημιολογίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και τον διοικητικό συντονισμό του περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού. Η διαδικασία ιχνηλάτησης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με σκοπό την αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στην περιοχή σύμφωνα με το σχέδιο «Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14» το οποίο είναι σε εφαρμογή.

Την ίδια ώρα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες σε μετανάστες που διαμένουν σε πρόχειρη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού. Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή. Έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό 25 κάτοικοι του νησιού και δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που χαρακτηρίστηκαν «στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».