Oι κάτοικοι του Πειραιά αντιδρούν: «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή» (pics, vid)

Οι κάτοικοι του Πειραιά εξέφρασαν με δυναμικό τρόπο την αντίθεση τους στα σχέδια της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ, τονίζοντας πως θέλουν μακριά το λιμάνι από την περιοχή της Πειραϊκής.

Oι κάτοικοι του Πειραιά αντιδρούν: «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή» (pics, vid)

Πριν μερικούς μήνες, ο πρωθυπουργός της χώρας εγκαινίασε την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά στην Πειραϊκή, μια θηριώδη προσθήκη -6 προβλήτες κρουαζιερόπλοιων- του ήδη υπερμεγέθους υπάρχοντος.

Το έργο, βέβαια, στερείται έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την αρμόδια αρχή της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων). Να σημειώσουμε ότι για το συγκεκριμένο έργο απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), λόγω της έκτασης και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που επιφέρει στην ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη πολεοδομική ενότητα Πειραιά.

Οι κάτοικοι του Πειραιά, όμως, και κυρίως οι άνθρωποι που κατοικούν στην συγκεκριμένη περιοχή της Πειραϊκής, της Φρεαττύδας και της Καλλίπολης, είναι αντίθετοι στο γεγονός. Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής (10/5) πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή, εκφράζοντας δημόσια και μαζικά την αντίθεσή τους στην επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή.

«Να σταματήσει τώρα το περιβαλλοντικό έγκλημα»

Το κάλεσμα τους, έλεγε τα εξής: «Καλούμε, τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, τη Κυριακή 10/5 στις 11:00πμ στην Πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 346, Πλαζ Καλαμπάκας), σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο του Πειραιά, απειλούν την υγεία των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Η ΚΟΣΚΟ-OΛΠ αποθρασυνόμενη από τη με κάθε τρόπο στήριξη, τις ευλογίες και τις διαδοχικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ (τώρα) και ΣΥΡΙΖΑ (πριν), της Περιφέρειας Αττικής και του Δημάρχου Πειραιά, αψηφώντας ακόμη και τους νόμους του ελληνικού κράτους και τους κανονισμούς της Ε.Ε., προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες εντελώς προκλητικάκαι πραξικοπηματικά σε ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΥΘΟΚΟΡΗΣΗ στην θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής (μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) και σε απόρριψη των βυθοκορημάτων ανεξέλεγκτα στο Σαρωνικό κόλπο σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας.

Η ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ βάζει σε εφαρμογή το φαραωνικό της σχέδιο (master plan) το οποίο στο σύνολο του θίγει όλους τους παραλιμένιους δήμους, ξεκινώντας από την Πειραϊκή, με την δημιουργία νέου προβλήτα και κάνοντας επέκταση στην ήδη καταπατημένη δημοτική περιουσία στο Παλατάκι, που ανήκει στο Πειραϊκό λαό, με τις πλάτες του Δήμου Πειραιά.

Το ελάχιστο φύλλο συκής, που είναι η προαπαιτούμενη επικαιροποιημένη μελέτη, η έγκριση για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Μ.Π.Ε.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ωστόσο, ΚΑΝΕΙΣ από την κυβέρνηση δεν τόλμησε να σταματήσει το παράνομο ξεκίνημα ενός ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ!

Η απόφαση αυτή που κουρελιάζει την ελληνική νομοθεσία, είναι βαθύτατα αντιδραστική και πραξικοπηματική, συνιστά ένα σκάνδαλο μεγατόνων και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την νεοαποικιακή νοοτροπία της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΏΡΑ ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ COSCO-ΟΛΠ.
ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΥΘΟΚΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ
· ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ
· ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ)
· ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ)
· ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η ιστοσελίδα της προσπάθειας στο facebook: Tα παιδιά του Πειραιά - Όχι Λιμάνι στην Περαϊκή