Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά σε όλη την Ελλάδα

Αυτή είναι η επίσημη ημερομηνία επιστροφής στα θερινά σινεμά, που βρίσκονται πρώτα μπροστά σε προβλήματα προσαρμογής αλλά και βιωσιμότητας.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά σε όλη την Ελλάδα

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε πως τα θερινά σινεμά θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό την 1η Ιουνίου, ενώ τα πρώτα ειδικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες τους αφορούν την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων που ορίζεται στο 1,5 μέτρο και τον ορισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης πληρότητας που δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% της συνολικής.

Τα ερωτήματα είναι πολλά για το πώς τελικά καθορίζεται στο κάθε θερινό σινεμά η χωρητικότητά του, όσο κυρίως και για το αν ο κόσμος θα εμπιστευθεί την επιστροφή στις αίθουσες (έστω και θερινές) ή θα φοβηθεί να μπει στην όποια διαδικασία ρίσκου εξαιτίας του όποιου συγχρωτισμού.

Ερωτήματα προκύπτουν ακόμη από την περαιτέρω μείωση του ελάχιστου ποσοστού πληρότητας (που στην προηγούμενη εξαγγελία για το άνοιγμα των θερινών ήταν 60%), αλλά και για το πώς θα λειτουργεί το μπαρ, αλλά και οι υπόλοιποι χώροι ενός κινηματογράφου.

Το άνοιγμα των θερινών, αν και μια ανάσα αυτή τη στιγμή για την υπόθεση «σινεμά» στην Ελλάδα, φέρνει, όπως είναι λογικό, πονοκέφαλο, όχι μόνο στους αιθουσάρχες αλλά και στους διανομείς που δεν είναι σίγουροι αν θα πρέπει να «κάψουν» ένα καλό τίτλο σαν δοκιμή σε κάποιο θερινό, την ίδια στιγμή που τα θερινά θα χρειάζονται δυνατούς τίτλους προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και αυτή τη μειωμένη πληρότητα που θα τους εξασφαλίσει (σε όσους το εξασφαλίσει...) μια κάποια βιωσιμότητα.

Το ζήτημα είναι προφανώς πιο σύνθετο από το στα πόσα μέτρα θα στηθούν οι καρέκλες ή αν θα υπάρξει ιδιοκτήτης θερινού που θα διώξει κόσμο τη στιγμή που τον έχει περισσότερο ανάγκη, αφού πολλά από τα θερινά (αλλά και τα χειμερινά) σινεμά θα αναγκαστούν ή να μην ανοίξουν καθόλου ή να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην αντοχή τους.

Από την άλλη, τα open air θεάματα, όπως το Athens Open Air Film Festival, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται «ασφαλέστεροι» τόποι και μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Ακόμα και εκεί όμως θα τηρούνται οι γνώριμες, πια, επιταγές υγιεινής και προστασίας.

Ολη αυτή την περίοδο οι αιθουσάρχες ανά την Ελλάδα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έκαναν εκκλήσεις στα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών, που ήταν από τις πρώτες που έκλεισαν όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, αλλά και αυτές που θα πληγούν ακόμη περισσότερο τόσο από τα περιοριστικά μέτρα που θα μειώσουν τον αριθμό των θεατών, αλλά κυρίως από τη δυσπιστία του κόσμου τον πρώτο καιρό στο να εμπιστευτεί να επιστρέψει σε χώρους με ιδιαίτερη συγκέντρωση πλήθους.

Πηγή: flix