Τσιόδρας: «Εκτός ΜΕΘ 85 συμπολίτες μας, 13 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι» (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Έχουμε 85 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, 32 παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ σημειώθηκαν και 2 θάνατοι στη χώρα μας.

Τσιόδρας: «Εκτός ΜΕΘ 85 συμπολίτες μας, 13 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι» (vid)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε την Παρασκευή (8/5) για τα νεότερα όσον αφορά την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 2.691. Επιπλέον γνωστοποίησε τον θάνατο ακόμα δύο ανθρώπων, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται στα 150. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 32 ασθενείς με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα.

«Γι' αυτό δεν συστήνονται ακόμα τα τεστ αντισωμάτων»

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα τεστ αντισωμάτων που γίνονται και στις αβεβαιότητες που υπάρχουν.

Αρχικά είπε: «Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε 68 θετικούς. Σε αυτούς τους θετικούς, οι 19 (το 28%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στα 1.000 άτομα, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18 (το 16%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, δηλαδή πολύ λιγότεροι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις».