Αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία: Ακριβά εισιτήρια, μεγάλες αναμονές, δίχως φαγητό και αλκοόλ

Μεγάλες αλλαγές στα αεροπορικά ταξίδια θα επιφέρει η πανδημία: Ακριβά εισιτήρια, μεγάλες αναμονές στα αεροδρόμια, δίχως φαγητό και αλκοόλ στις πτήσεις.

Αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία: Ακριβά εισιτήρια, μεγάλες αναμονές, δίχως φαγητό και αλκοόλ

Της πανδημίας μύρια δεινά έπονται, τουλάχιστον, όσον αφορά τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε. Τα αεροπορικά εισιτήρια θα ακριβύνουν, θα περιμένουμε ώρες και θα θερμομετρούμαστε πριν από την επιβίβαση και θα αποχαιρετήσουμε οριστικά το αλκοόλ εν ώρα πτήσης.

Ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, επικεφαλής της Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), εκτιμά ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα εκτιναχθούν κατά 50%, εφόσον επιβληθεί στις αεροπορικές εταιρείες να λάβουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις καμπίνες επιβατών.

Κάποιες, όπως η Delta και η EasyJet, ήδη αποφάσισαν την κατάργηση της μεσαίας θέσης, ενώ οι σχεδιαστές αεροσκαφών μελετούν το ενδεχόμενο τοποθέτησης πλέξιγκλας μεταξύ των θέσεων. Οι χάρτινοι κατάλογοι φαγητών και τα περιοδικά θα αποτελέσουν παρελθόν.

Κάποιες εταιρείες ήδη κατήργησαν το αλκοόλ και τα γεύματα στην πτήση προκειμένου να μειώσουν την επαφή επιβατών και πληρώματος, άλλες θα σερβίρουν ποτά «σφραγισμένα» στο ποτήρι, και κάποιες ενθαρρύνουν το επιβατικό κοινό να φέρνει από το σπίτι το φαγητό του.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η τετράωρη αναμονή στο αεροδρόμιο θα αποτελεί τον κανόνα, επειδή κάποια αεροδρόμια θέλουν να αποστειρώνουν τις πλαστικές και μεταλλικές αποσκευές, περνώντας τις υπό υπεριώδη ακτινοβολία. Βεβαίως, οι «καθαρές» βαλίτσες θα κοστίζουν περισσότερο. Πολλοί αερομεταφορείς, όπως η γερμανική Lufthansa, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας τόσο στο πλήρωμα όσο και στους επιβάτες.

Φυσικά, το τι πρόκειται να συμβεί στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί αίνιγμα. Στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηροί κανονισμοί, ήδη επιτράπηκε η μεταφορά μπουκαλιών αντισηπτικού, μεγαλύτερων των 100ml.

H εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Αεροδρομίων της Νέας Υόρκης, πάντως, δήλωσε ότι θα ζητείται από τους επιβάτες να αδειάζουν τις τσέπες τους πάνω στις αποσκευές τους, και όχι στα γνωστά πλαστικά κουτιά, ενώ όσοι πραγματοποιούν την έρευνα θα πρέπει να αλλάζουν γάντια εφόσον το ζητήσει ο επιβάτης.

Πηγή: kathimerini.gr