Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο εργασίας στο γραφείο - Η ΕΣΗΕΑ για τη δουλειά των δημοσιογράφων

Αλλάζει ο τρόπος εργασίας στο γραφείο μετά την πανδημία- Η ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα προφύλαξης των δημοσιογράφων.

Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο εργασίας στο γραφείο - Η ΕΣΗΕΑ για τη δουλειά των δημοσιογράφων

Τα σύγχρονα γραφεία είναι ανοικτοί χώροι εργασίας, που ευνοούν τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ συναδέλφων. Σύντομα, όμως, νέος εξοπλισμός αναμένεται να προστεθεί σε αυτά: τα προστατευτικά πλεξιγκλάς για την πρόληψη μετάδοσης μικροβίων.

Τέτοια μέτρα είναι μερικές από τις ιδέες που επεξεργάζονται εργοδότες ενόψει της επιστροφής των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας μετά την αναστολή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η νέα διαρρύθμιση των γραφείων μετά την πανδημία θα περιλαμβάνει φιάλες με υγρό απολύμανσης χεριών, τοποθέτηση των γραφείων σε γωνία 90 μοιρών ή την κατασκευή χωρισμάτων, την ενσωμάτωση φίλτρων αέρα στα κλιματιστικά, την πραγματοποίηση συσκέψεων σε ανοικτούς χώρους και το άνοιγμα παραθύρων για εξαερισμό των χώρων εργασίας.

Η συζήτηση για τη διαμόρφωση των χώρων εργασίας στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με αρχιτεκτονικές εταιρείες και σχεδιαστές επίπλων να εμπλέκονται άμεσα σε αυτή. Οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν, όμως, ότι ένας εργασιακός χώρος απαλλαγμένος από μικρόβια, δεν μπορεί να υπάρξει. Οι περισσότερες γνώσεις μας για το θέμα πηγάζουν από μελέτες της μετάδοσης της γρίπης σε χώρους εργασίας. «Γνωρίζουμε ότι η γρίπη μεταδίδεται σε γραφεία μεταξύ υγιών ενηλίκων», λέει η επιδημιολόγος Λίζα Ουίνστον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο.

Ανάλυση δεδομένων του 2016 από όλο τον κόσμο έδειξε ότι σε ποσοστό 16% η μετάδοση της γρίπης γίνεται στο γραφείο. Αλλες μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης ιώσεων στον χώρο εργασίας είναι η χορήγηση αδειών ασθένειας σε εργαζομένους, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα. Αλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι η τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων μεταξύ εργαζομένων.

Η αρχή αυτή αντιβαίνει, όμως, στα εργασιακά ήθη των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η υιοθέτηση του ανοικτού γραφείου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στα πρότυπα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, θεωρήθηκε αναγκαία συνθήκη για ένα περιβάλλον καινοτομίας και ανταλλαγής ρηξικέλευθων ιδεών.

Αυτό σήμανε, όμως, τη συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων σε γραφεία, των οποίων τα ενοίκια αυξάνονταν διαρκώς, δημιουργώντας εκκολαπτήρια μικροβίων. Για την ώρα, οι πρώτες λύσεις αφορούν την κατάργηση των κοινών γραφείων, των εντευκτηρίων, όπου εργαζόμενοι μπορούσαν να πιουν καφέ και των μπουφέ με φρούτα ή άλλα τρόφιμα που προσελκύουν εργαζομένους σε περιορισμένους χώρους. Κάποιες εταιρείες εξετάζουν την επιστροφή στα ατομικά γραφεία με γυάλινα χωρίσματα, γνωστά ως «κύβοι».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δρ Σούζαν Χουάνγκ εξηγεί, όμως, ότι η ασφάλεια στους χώρους εργασίας απαιτεί περισσότερα μέτρα από απλά χωρίσματα. Σε κάθε σύσκεψη με τους συνεργάτες της, η δρ Χουάνγκ προσφέρει στον κάθε ένα μπουκάλι με αντισηπτικό χεριών και μάσκα προσώπου. «Τους μαθαίνω πώς να φορούν σωστά τη μάσκα, ότι πρέπει να μην την αφαιρούν όλη την ημέρα και τους εξηγώ ότι πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους κάθε φορά που ακουμπούν τη μάσκα τους», λέει η δρ Χουάνγκ.

Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αφορά την κατασκευή δαπανηρών νέων επίπλων και γραφείων, αλλά την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και την αξιοποίηση της τηλεργασίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.

Πηγή: Καθημερινή

ΕΣΗΕΑ: Αποστάσεις και αναλογίες εργαζομένων

Ανακοίνωση για τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς των δημοσιογράφων εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση

Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ (υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815, ΦΕΚ Β΄ 1647/3.5.2020), που αφορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, όπως επίσης ελάχιστη αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.

Στις επιχειρήσεις μάλιστα που δεν τηρούν τις ανωτέρω απαιτήσεις, επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες, ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

Αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες ελάχιστης απόστασης, ορίζεται ότι επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.Οι κανόνες αυτοί έρχονται να συμπληρώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η λήψη μέτρων για την εφαρμογή ορθών πρακτικών ατομικής υγιεινής, τόσο των εργαζομένων όσο και των τρίτων στο χώρο εργασίας, αλλά και η παροχή των κατάλληλων ατομικών μέσων προστασίας μιας χρήσης (ΜΑΠ), καθώς και η λήψη των περιβαλλοντικών μέτρων ελέγχου της διασποράς του ιού, με κυριότερο αυτών την απολύμανση των χώρων εργασίας, αλλά και τη συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού - κλιματισμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με τις ανωτέρω απολυμάνσεις και συντηρήσεις, και προς εξασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της αποτελεσματικότητας των μέτρων και κατ’ επέκταση της υγείας των εργαζομένων, σας ζητούμε αυτές να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και υλοποίηση των επιβαλλόμενων μέτρων στους χώρους εργασίας, κρίνεται αυτονόητη η συνεργασία με τους γιατρούς εργασίας, όπου αυτοί υπάρχουν, ενώ σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες θα είναι στη διάθεση όλων των Μέσων, για να παράσχουν όποια συνδρομή απαιτηθεί.

Θεωρούμε ότι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και η απρόσκοπτη λειτουργία της ενημέρωσης αποτελούν κοινούς στόχους και για το λόγο αυτό προσβλέπουμε στην συνεργασία και την καλή πίστη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παραμένει σε επαγρύπνηση και ενημερώνεται διαρκώς από τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο Μικτό της Συμβούλιο για την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110