Δήμος Πειραιά: Εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού (pic)

Εντός του Ιουνίου ξεκινά η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του Πειραιά, με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED.

Δήμος Πειραιά: Εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού (pic)

Εντός του Ιουνίου ξεκινά η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του Πειραιά, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του δήμου, με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, το οποίο αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής και γίνεται πράξη, καθιστώντας έτσι τον Πειραιά έναν από τους πρώτους δήμους που προχωρούν στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού.

Τα νέα φωτιστικά θα εγκατασταθούν σε δρόμους, πλατείες, άλση και γενικότερα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που υπάγονται στην αρμοδιότητα του δήμου Πειραιά. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας «έξυπνης» τηλεδιαχείρισης του δημοτικού φωτισμού.

Με την υλοποίηση του έργου ο δήμος Πειραιά θα πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 75%, θα εξοικονομήσει πόρους και κυρίως θα αποκαταστήσει τα επίπεδα φωτισμού στην πόλη, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ – GlobiLED. Το συγκεκριμένο έργο ακολουθεί τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα ενεργειακών συμβάσεων ΣΕΑ/ΣΔΙΤ, όπου ο ανάδοχος καλείται να υλοποιήσει την επένδυση με ίδια κεφάλαια και θα αποπληρώνεται τμηματικά σε βάθος 12ετίας, λαμβάνοντας ένα μέρος της επιτευχθείσας εξοικονόμησης ενέργειας.

Παράλληλα, ο ανάδοχος θα είναι υπόχρεος για τη 12ετή συντήρηση του δικτύου οδικού φωτισμού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Με στρατηγική, όραμα και σχέδιο, προχωράμε σε ένα μεγάλο έργο που είναι η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του δήμου μας, όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους Πειραιώτες.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δημοτικής μας αρχής, καθώς λύνουμε οριστικά τα προβλήματα στον οδοφωτισμό για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα φωτισμού, χωρίς καμένες λάμπες και ημιφωτισμένες περιοχές. Ο Πειραιάς θα είναι πολύ πιο φωτεινός, οι δημότες και οι επισκέπτες μας θα είναι και θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς.

Παράλληλα, εξοικονομούμε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά και πόρους, κάτι το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την περαιτέρω μείωση στα δημοτικά τέλη.

Η τεχνολογική αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό μας για τη μετατροπή του Πειραιά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, καθώς έχουμε δρομολογήσει την ανάπτυξη και άλλων ''έξυπνων'' υπηρεσιών που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Πειραιωτών».