Πέθανε ο Νιγηριανός ντράμερ Τόνι Άλεν

Πέθανε ο Τόνι Άλεν, ο Νιγηριανός ντράμερ που ήταν το δεξί χέρι του Φέλα Κούτι.

 

Πέθανε ο Νιγηριανός ντράμερ Τόνι Άλεν

Ο ανθρώπινος μετρονόμος του afro-beat σταμάτησε να χτυπάει! Αυτή είναι μια φράση που ανταποκρίνεται απολύτως στην πικρή αλήθεια, καθώς ο Τόνι Άλεν, ο σπουδαίος αυτός Νιγηριανός ντράμερ δεν ζει πια. Έπαψε να χτυπάει η καρδιά του στο Παρίσι, όπου διέμενε.

Ο Τόνι Άλεν μπορεί να υπήρξε το δεξί χέρι του Φέλα Κούτι, όμως μπαίνει δικαιωματικά και μόνος του στο ζύγι της διεθνικής μουσικής σύμμειξης, καθώς η προσωπική του πορεία είναι τόσο πλούσια που δεν σταματά σε τίποτα.

Σμίγει την αφρικανική μουσική με την τζαζ και τη σύγχρονη και τον βλέπουμε, μέχρι πολύ πρόσφατα, να βρίσκει τους δρόμους που τον κρατούν στην πρώτη γραμμή της ποπ κουλτούρας – έτσι όπως πρέπει να την εννοούμε.

Τα πρόσφατα άλμπουμ του («Film on Life», «The Source») όπως και το μίνι LP «A Tribute to Art Blakey and the Jazz Messengers» δείχνουν το καλλιτεχνικό του μέγεθος ως σύγχρονου τζάζμαν κοντά στα 80 του χρόνια! Ο Τόνι Άλεν θα μείνει στη μνήμη μας, καθώς, πέρα από τους δίσκους, τον έχουμε δει κι εδώ αρκετές φορές: στο «Half Note», στο «Fuzz», στο «Synch», στο «Plissken»

Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ