Nέα κανονικότητα: Η μάσκα που... απαγορεύεται, τι ισχύει για τα ΜΜΜ, η αγορά, τα ωράρια, οι κυρώσεις

Καραντίνα τέλος και όλα όσα ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου - Πώς περνάμε στη νέα κανονικότητα

Nέα κανονικότητα: Η μάσκα που... απαγορεύεται, τι ισχύει για τα ΜΜΜ, η αγορά, τα ωράρια, οι κυρώσεις

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί.

Καταργείται η αποστολή sms στο 13033 που αφορούσε τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και ανοίγουν καταστήματα.

Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης.

Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται. Δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

Eπικουρικές συντάξεις Μαΐου 2020: Ημερομηνία πληρωμής

Υποχρεωτικά μάσκα σε...

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Αυτή η μάσκα απαγορεύεται – Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξηγεί

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος διαφορετικών μασκών. Οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν σε φαρμακεία ή και μέσω διαδικτύου χειρουργικές μάσκες, πάνινες μάσκες και μάσκες με βαλβίδα.

Όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάποιες είναι πιο αποτελεσματικές. Άλλες λιγότερο και μία κατηγορία απαγορεύεται για χρήση από το γενικό κοινό.

«Η κάθε μάσκα έχει μία διαβάθμιση. Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Το λέω και το τονίζω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξηγώντας πως η μάσκα με βαλβίδα θεωρείται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά.

Όπως είπε οι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό (σ.σ με δεδομένο ότι εξετάζονται τακτικά).

Μάσκες θα «ψεκάσουν»

Αν ασυμπτωματικοί φορείς ή και ασθενείς με ήπια συμπτώματα φορέσουν τέτοιες μάσκες θα «ψεκάσουν» γύρω τους σωματίδια του ιού. Κοινώς προστατεύουν όσους τις φορούν αλλά όχι και τους γύρω τους.

«Αν δείτε άνθρωπο με βαλβίδα (σ.σ μάσκα) στα 22 μέτρα, όχι στα δύο από αυτόν. Και πείτε του ότι καλό είναι να την βγάλει και να μην τη φορά μέσα στην κοινωνία».

«Αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, που ένας νοσεί, χωρίς μάσκα και ο ένας νοσεί, η πιθανότητα μετάδοσης εφόσον ανταλλάξουν σταγονίδια είναι 95%. Αν φορούν και οι δύο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».

Σχολιάζοντας την αλλαγή των οδηγιών για την χρήση μάσκας στην Ελλάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους

- Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια

-Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.

-Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού

-Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο

- Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος

-Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα

-Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

-Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα

-Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα

-Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

´Οσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς - Κιάτο, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, Αθήνα - Χαλκίδα και 'Ανω Λιόσια - Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

-Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού

- Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ

-Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο

- Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας - Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν είναι: Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επί της ουσίας επιστρέφει περίπου το 10% των επαγγελματιών - εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

- η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ.‬ Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.

- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪9 το βράδυ‬ και Σάββατο από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪8 το απόγευμα‬.

- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪10 το βράδυ‬ και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

- Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ