Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης έως και 90% για δάνεια – Ποιους αφορά

Προστασία της πρώτης κατοικίας και επιδότηση δόσης έως και 90% για δάνεια φέρνει η κυβέρνηση

Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης έως και 90% για δάνεια – Ποιους αφορά

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας και επιδότηση δόσεων για δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία φέρνει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, ενώ θα καλυφθούν και οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κρίνει ως ανεπαρκές το παλαιό καθεστώς προστασίας που σχεδιάζει ανατροπές για να καλύψει πολλαπλάσιους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη.

Ωστόσο και αυτό παρατείνεται μέχρι τέλος Ιουλίου.

Το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα έχει τρία στάδια, προφανώς τρία τρίμηνα. Η επιδότηση της δόσης θα είναι κλιμακωτή και θα ξεκινάει από ψηλά και στην πορεία θα φθίνει.

Η επιδότηση της δόσης μπορεί υπό κάποιες προϋποθέσεις, στο πρώτο 3μηνο θα φτάνει και το 90% για δανειολήπτες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιά από την πανδημία. Το σύστημα θα προβλέπει μείωση της επιδότησης τα επόμενα 3μηνα.

Και επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες. Αυτούς δηλαδή που μέχρι για παράδειγμα τον Φεβρουάριο εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους και εν συνεχεία τους έπληξε η πανδημία και απώλεσαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, είτε είναι επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή εργαζόμενοι.

Με το παραπάνω πλαίσιο, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Από το νέο πλαίσιο, εξαιρούνται εκείνοι που δεν έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο MEGA στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την στήριξη της οικονομίας. Το δυνατό χαρτί του υπουργού Οικονομικών ήταν τα όσα ανακοίνωσε για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε πως:

«Μιλάμε για όλους τους πολίτες που έχουν υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. Έχουμε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το βελτιώσαμε. Το πλαίσιο επεκτάθηκε για 4 μήνες.

Πάνω από 14 νομοθετικές βελτιώσεις έγιναν. Για όσους έχουν κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

Έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, θα βοηθήσουμε όσους πλήττονται από την πανδημία ή όσους έχουν πράσινα ή ενήμερα δάνεια. Η κυβέρνηση επιβραβεύει, βάζοντας πλάτη.

Θα υπάρχει μια επιδότηση της δόσης του δανείου, για κάποιους μήνες πιθανότητα για όλο το 2020. Το κράτος για πρώτη φορά ενισχύει τη συνέπεια. Η κουλτούρα των πληρωμών θέλουμε να ενισχυθεί»

Οι δανειστές

Το σχέδιο έχει την έγκριση των δανειστών ωστόσο υπήρχαν αντιδράσεις, κυρίως για το σκέλος εκείνο των κόκκινων δανείων που είχαν δημιουργηθεί πολύ προ της κρίσης και ειδικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το 2018. Πρόκειται για τον νόμο που παρατάθηκε για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του νόμου ανέρχονται στους 90.000 και όμως ελάχιστοι όπως αποδεικνύεται ενδιαφέρθηκαν.

Οι δανειστές δεν ήθελαν να ανάψουν το πράσινο φως για την εν λόγω παράταση. Όμως πείστηκαν από την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν, είτε γιατί τα δικαστήρια είναι κλειστά, είτε γιατί οι τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να προβούν σε τέτοιες ενέργειες εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν να υπάρξουν επιτυχείς πλειστηριασμοί.

Πηγή: in.gr