Ερντογάν: «Η Τουρκία στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη - Διαχειριζόμαστε πολύ εύκολα τον κορονοϊό!»

Στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αναφέρθηκε σε νέο διάγγελμά του προς το έθνος, ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: «Η Τουρκία στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη - Διαχειριζόμαστε πολύ εύκολα τον κορονοϊό!»

Όπως είπε, αν και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν γίνει έχει φθάσει σχεδόν στο 1 εκατομμύριο, ο αριθμός των νέων ασθενών και των νεκρών από κορωνοϊό «μειώνεται καθημερινά». Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ασθενών υπερβαίνει τον αριθμό των νέων ασθενών. «Η Τουρκία είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη από την άποψη της θνησιμότητας» είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος εξήρε το τουρκικό σύστημα υγείας, το οποίο, όπως υποστήριξε, μπορεί να διαχειριστεί «πολύ εύκολα» την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επιχείρηση επαναπατρισμού τούρκων πολιτών από το εξωτερικό. «Φέραμε πίσω 40.000 αδελφούς και αδελφές μας από όλον τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας ότι οι επαναπατρισθέντες τίθενται σε καραντίνα και αφού διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο σπίτι τους. Όπως ενημέρωσε, άλλοι 25.000 αναμένονται να μεταφερθούν στην Τουρκία από συνολικά 59 χώρες.

Ο πρόεδρος μίλησε και για την περίπτωση του Τούρκου Εμρουλάχ Γκιουλουσκέν, ο οποίος αν και ασθενής από τον ιό, δεν έγινε δεκτός για θεραπεία σε νοσοκομείο της Σουηδίας, όπου ζούσε, ώσπου μεταφέρθηκε στην Τουρκία με ειδικό νοσηλευτικό αεροσκάφος που έστειλε η Άγκυρα.

Έκανε λόγο για επάρκεια σε ιατρικό υλικό, προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες, φάρμακα, αντισηπτικά και τρόφιμα. «Φτάσαμε στο σημείο να προσφέρουμε βοήθεια στους φίλους μας, όταν και πιο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε απελπισία. Προσφέρουμε βοήθεια σε 55 χώρες και στέλνουμε ιατρικό υλικό από τα Βαλκάνια ως την Αφρική» ανέφερε.

Σχετικά με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι το τριήμερο 1-3 Μαΐου θα ισχύσει και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας. Μόνο τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά το πρωί της Παρασκευής 1η Μαΐου μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Επίσης, θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα έως το τέλος του μήνα με τη λήξη του Μπαϊραμιού.

Δεν αναφέρθηκε σε επί μέρους χαλάρωση των μέτρων κι αυτό αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ