Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown

Το σχέδιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων λόγω του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το άνοιγμα σχολείων και το σχόλιο του Σωτήρη Τσιόδρα.

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown

Τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων τοποθετεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι αλλεπάλληλες, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που αναμένονται την εβδομάδα που έρχεται.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια ημέρα θα υπάρξει σχετικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ωστόσο η ενημέρωση της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σε ένα σκέλος που αφορά βέβαια και το αμιγώς πολιτικό κομμάτι, λόγω της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

Τα σχολεία

Το κρισιμότερο «στοίχημα» ενόψει της επανεκκίνησης φαίνεται πως αποτελούν τα σχολεία, που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην πορεία του εγχειρήματος. Χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή στα θρανία να γίνει σταδιακά, διευκρινίζοντας πως προτεραιότητα αποτελούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι τα σχολεία «είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό», προσθέτοντας πως «θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις», και συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση. Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο απογευματινών βαρδιών, διευκρίνισε πως θέση της κυβέρνησης είναι να διασφαλισθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μόνο με πρωινές βάρδιες

Από εκεί και πέρα, σε γενικές γραμμές ο ορίζοντας της χαλάρωσης των μέτρων, βάσει των τωρινών δεδομένων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από τις αρχές Μαΐού μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά σε αυτή την περίοδο τον αντίκτυπο του κάθε «βήματος» πριν προχωρήσει στο επόμενο.

Η τοποθέτηση Τσιόδρα

Άλλωστε, στο ζήτημα της άρσης του lockdown αναφέρθηκε εκτενώς χθες και ο Σωτήρης Τσίοδρας, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος». Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες»;

Πηγή: kathimerini.gr