Κενό ασφαλείας στο 13033 - Προσοχή στα απαντητικά SMS - H συμβουλή του υπουργείου

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας «TwelveSec» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό 13033, στον οποίο αποστέλλουμε SMS εάν θέλουμε να κυκλοφορήσουμε. 

Κενό ασφαλείας στο 13033 - Προσοχή στα απαντητικά SMS - H συμβουλή του υπουργείου

Κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στον αριθμό 13033, όπου αποστέλλουμε SMS ώστε να κυκλοφορήσουμε, για έναν από τους λόγους που επιτρέπονται, εν μέσω των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω κορονοϊού.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας «TwelveSec» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό 13033. Συγκεκριμένα αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων λόγω κενού ασφαλείας.

«Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς ''κρατικές'' οδηγίες», τονίζει.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από το οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών, σημειώνοντας πως η εν λόγω αδυναμία δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες που διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων.

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μάλιστα παραδέχθηκαν πως υπάρχει ο συγκεκριμένος κίνδυνος, αλλά πως είναι κάτι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, διότι είναι ζήτημα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Τονίζεται δε πως οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν.

«Σε καμία περίπτωση ο πενταψήφιος αριθμός δεν θα στείλει μήνυμα ως Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά ούτε θα ζητήσει ποτέ σε πολίτες να μπουν σε κάποιο link», υπογραμμίζεται.

«Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκέπτεται διευθύνσεις URL που λαμβάνονται από την υπηρεσία 13033 και ότι η υπηρεσία 13033 δεν θα τους στείλει μηνύματα που να ζητούν να πληρώσουν πρόστιμα ή να τους ζητήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια», επισημαίνει η «TwelveSec», η οποία καλεί τους πολίτες στην περίπτωση που λάβουν τέτοια μηνύματα να τα αγνοούν και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.

* Το αρθρο ειναι δημιουργία του ανεξάρτητου ερευνητή, Μήτρου Δημήτρη.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr