Σαββίδης: Γιατί πήρε το Πόρτο Καρράς και γιατί πάει το Atlantis Pak στα Σκόπια αντί στη Β. Ελλάδα

Το κομβικό σημείο του deal του Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς και ο λόγος που σχεδιάζει τη δημιουργία της μονάδας συσκευασίας τροφίμων, Atlantis-Pak, στα Σκόπια και όχι στη Βόρεια Ελλάδα.

Σαββίδης: Γιατί πήρε το Πόρτο Καρράς και γιατί πάει το Atlantis Pak στα Σκόπια αντί στη Β. Ελλάδα

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε το deal αγοράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το εμβληματικό συγκρότημα πέρασε στην πλευρά Σαββίδη έναντι τιμήματος 205 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καταβληθεί για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ.

Όπως δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιόπιστες πηγές πριν από ημέρες, απομένουν «οι τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, τυπικού χαρακτήρα, για να οριστικοποιηθεί το deal, οι οποίες πιθανώς θα διευθετηθούν και εντός της ημέρας», και μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της Belterra Investments Ltd του ομίλου Σαββίδη.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη κίνηση, η οικοδομική άδεια που δίνει τη δυνατότητα να κτιστούν 526 παραθεριστικές κατοικίες, μέσα στα 17.500 στρέμματα της έκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, θεωρείται ότι είναι το «γερό χαρτί» στο οποίο και ποντάρει ο Ιβάν Σαββίδης.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το mononews.gr σύμφωνα με το οποίο «παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολυσυζητημένος, ομογενής επιχειρηματίας, είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη σημαντική αυτή «προίκα» που παίρνει, μετά από την προκαταρκτική συμφωνία των 205 εκατ. ευρώ, με την οικογένεια Στέγγου. Πατριάρχης της οποίας είναι ο 84χρονος σήμερα Κωνσταντίνος. Παλιός εργολάβος αλλά και παλιά «αλεπού» στο επιχειρηματικό σκηνικό, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ολυμπιακής Τεχνικής», που έχει το συγκρότημα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Όπως όλα δείχνουν ο Ιβάν Σαββίδης έχει κάνει μια καλά μελετημένη κίνηση, με στόχο να εκμεταλλευθεί επωφελώς τη μεγάλη εμβέλεια που διαθέτει στη Ρωσία. Είτε ανοίγοντας ένα σημαντικό δίαυλο εισροής τουριστών από τη χώρα, με κατεύθυνση το Πόρτο Καρράς, είτε προσελκύοντας Ρώσους κεφαλαιούχους , προκειμένου αυτοί να αγοράσουν ή να κλείσουν συμφωνίες ενοικίασης για τις υπό κατασκευή βίλες. «Η παράμετρος αυτή η οποία αφορά τις 526 βίλες, εκτιμάται από την αγορά ότι είναι το πιο κομβικό σημείο του deal, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά τις μελλοντικές υπεραξίες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα του mononews.gr, στα Σκόπια και όχι στη Βόρειο Ελλάδα σχεδιάζει πλέον ο όμιλος Σαββίδη τη δημιουργία μονάδας συσκευασίας τροφίμων, Atlantis-Pak, επένδυσης δεκάδων εκατ. ευρώ που θα απασχολούσε πάνω από 200 εργαζόμενους.

Επρόκειτο για την πρώτη μονάδα του ομίλου Atlantis-Pak, της εταιρείας του Ομίλου Agrocom (ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη), που έχει εξαγγείλει από το 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις αδειοδότησης, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αναζητά άλλες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα του προτάθηκε από εταιρεία Συμβούλων να γίνει η νέα μονάδα στα Σκόπια, όπου το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ πιο ευέλικτο και επιτρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εν λόγω επένδυση. Σύμφωνα με τα σχέδια του 2018 το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα στόχευε στην προμήθεια των προϊόντων της εταιρείας σε πολλούς πελάτες της στη Βόρεια Αφρική και στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η αρχική έκταση είχε βρεθεί στην Κεντρική Μακεδονία με στόχο αυτό το εργοστάσιο να εξυπηρετεί την Atlantis Pak στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της σύνδεσης με το λιμάνι του ΟΛΘ».