Κορονοϊός: Οι κρίσιμες ημερομηνίες στη στρατηγική επιστροφής στην κανονικότητα
Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων πρόληψης λόγω του κορονοϊού προβλέπονται μετά τις 27 Απριλίου.
Η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία όταν εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη και αρχίσουν τα πρώτα δειλά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα αποτελούν τα μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης. Ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων προβλέπει σταδιακά βήματα μετά τις 27 Απριλίου, με πιθανότερες ημερομηνίες την 4η ή την 11η Μαϊου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα τέλη του Απριλίου η κυβέρνηση θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε να αρχίσει σταδιακά η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων. «Η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. «Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί «μοντέλο Νορβηγίας», με το ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή το εξοχικό τους, μερικά από τα παιδιά και τις παραγωγικές ηλικίες.
Για σταδιακή άρση των μέτρων έκανε λόγο σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Η ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Αυτό που λέμε είναι ότι πάμε σταδιακά. Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση. Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Πέτσας εστίασε σε δύο βήματα: «Στην οικονομία θα χρειαστεί: Πρώτον η στήριξη της πολιτείας και δεύτερον να γίνουν με προσοχή σταδιακά βήματα απεμπλοκής από τα μέτρα σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Η σταδιακή αυτή απεμπλοκή αφορά είτε τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου είτε τα καταστήματα εστίασης είτε -και θα είναι αρκετά πιο δύσκολο εκεί- τα τουριστικά καταλύματα. Θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για να πάμε συντονισμένα και να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης».
Πηγή: naftemporiki.gr