Παράταση στο κλείσιμο των εκκλησιών έως τις 28 Απριλίου

Τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες με στόχο να αποτραπεί ο συνωστισμός των πολιτών λόγω του Πάσχα πήραν παράταση έως και τις 28 Απριλίου.

Παράταση στο κλείσιμο των εκκλησιών έως τις 28 Απριλίου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα (16/4), αποφασίζεται η παράταση αναφορικά με τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας έως και τις 28/4/2020. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές και μετά το Πάσχα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση στον αρχιεπίσκοπο, ενώ τον ρώτησε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Ο κ. Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και ότι θα λειτουργήσει κανονικά από σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορoνοϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Η προηγούμενη υπουργική απόφαση ανέφερε ότι η λειτουργία των εκκλησιών θα τελείται με την παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων, του ιερέα, του ψάλτη, του νεωκόρου και ίσως ενός άλλου ψάλτη ή ιερέα. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος σε τηλεδιάσκεψη είχε αποφασίσει ότι οι Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και οι Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.