Η προδοσία του Ιούδα: Τι αξία θα είχαν τα 30 αργύρια σε σημερινά ευρώ

Τι αξία θα είχαν τα 30 αργύρια από την προδοσία του Ιούδα σε σημερινά ευρώ.

Η προδοσία του Ιούδα: Τι αξία θα είχαν τα 30 αργύρια σε σημερινά ευρώ

Η λέξη «αργύρια», που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει «αργυρά νομίσματα», τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν όμως τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων.

Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν «τυριανά σέκελς» (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν «στατήρες» της Αντιόχειας, η τρίτη «τετράδραχμα» των Πτολεμαίων και η τέταρτη «αθηναϊκά τετράδραχμα».

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Λαμβάνουμε υπόψη την πρώτη εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, ότι τα 30 αργύρια ήταν «τυριανά σέκελς». Ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός «τυριανού σέκελ» (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ.

Πηγή: topontiki.gr