Καλά νέα από Tσιόδρα: «Τα νέα κρούσματα λιγότερα από όσους βγήκαν από ΜΕΘ» (vid)

Μειώθηκε ο αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, καθώς μετρήθηκαν μόλις 25, ενώ 27 συνάνθρωποι μας βγήκαν από τη ΜΕΘ. Στους 101 οι θάνατοι στη χώρα μας. 

Καλά νέα από Tσιόδρα: «Τα νέα κρούσματα λιγότερα από όσους βγήκαν από ΜΕΘ» (vid)

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο 54χρονος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, δήλωσε: «Έχουμε 25 νέα κρούσματα, τα οποία στο σύνολο τους φτάνουν τα 2.170. Το 56.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, οι 555 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 869 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76 διασωληνωμένοι, οι οποίοι έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από αυτούς οι 17 είναι γυναίκες, οι άλλοι είναι άνδρες. Επίσης, 27 άτομα βγήκαν από τη ΜΕΘ. Έχουμε και 2 νέους θανάτους, οι οποίοι στο σύνολο ανέβηκαν τους 101. Οι 27 είναι γυναίκες, οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους τα 73 έτη.

Πρέπει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τα μέτρα, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Για το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων, σχολίασε: «Δεν αναμένεις μηδέν κρούσματα για να αρθούν τα μέτρα, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το Ρ0, ο δείκτης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι ο δείκτης αναζωπύρωσης, η ανοσία για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα ακόμη, γιατί δεν έχουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην Ευρώπη.

Θα ξέρουμε καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε περισσότερα. Ο ΠΟΥ έδωσε οδηγίες για την επάνοδο, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική, παρακολουθείς και ανάλογα επανέρχεσαι σε μέτρα.

Αν ξεφύγει η κατάσταση το Πάσχα, υπάρχει ορίζοντας παράτασης των μέτρων και μετά τις 27 Απριλίου: Δεν θέλουμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση, αν συμβεί, τότε αναγκάζεται να πας σε περισσότερα μέτρα».