Σταϊκούρας: "Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων"

“Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα” επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας: "Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων"

Περί το 4% τοποθετεί την ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ στους επιστήμονες άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα», διευκρίνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.

«Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση» σημείωσε. «Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού» πρόσθεσε.

«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισεκ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο... Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Προσέθεσε επίσης ότι «υπάρχει σειρά από αλλά πολεμοφόδια που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθήσουμε επεκτατική πολιτική».

«Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση», κατέληξε.

Πηγή: ΣΚΑΪ