Μέσω ΕΣΠΑ η υπογειοποίηση στο Φάληρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό

«Kλειδώνει» η ένταξη στο ΕΣΠΑ της υπογειοποίησης στο Φάληρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό - Ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί το έργο 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσω ΕΣΠΑ η υπογειοποίηση στο Φάληρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό

Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της υπογειοποίησης του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, έχει σχεδόν κλειδώσει η ένταξη του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και το έργο θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, θα μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες ωρίμανσης του, να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης για να εγκριθεί από την διαχειριστική αρχή ο διαγωνισμός. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ.ευρώ.

Σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναφορικά με το θέμα αναφέρει πως “δύναται να διερευνηθεί πρόταση χρηματοδότησης της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (σ.σ. εννοεί τη Γραμμή 1 του Μετρό) από το Ν. Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, στη βάση των προτεραιοτήτων και προτάσεων του αρμόδιου φορέα πολιτικής, της διαθεσιμότητας πόρων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου. Σε ότι αφορά ειδικότερες πληροφορίες για τον προγραμματισμό εντάξεων αρμόδια να δώσει σχετικές πληροφορίες είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, καθώς και το συνερωτώμενο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως αρμόδιος φορέας πολιτικής, για θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού νέων έργων”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ και ΕΚΤ αναφέρεται πως έχει τεθεί αίτημα από τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. που θα είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου και σημειώνεται πως πρόκειται για έργο δυνητικά επιλέξιμο από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΝΤΑΞΗ-Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες του ypodomes.com, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το θέμα προχωρά και η βούληση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ θεωρείται δεδομένη.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Πειραιά, έχει ανεβάσει το θέμα της υπογειοποίησης πολύ ψηλά στην ατζέντα του και ζητά επιτακτικά την υλοποίηση του. Θεωρεί πως με την υπογειοποίηση των γραμμών του Μετρό θα απελευθερωθεί ικανός χώρος για τη δημιουργία μίας λεωφόρου που θα μπορεί να αντέχει τους κυκλοφοριακούς φόρτους, ειδικά το καλοκαίρι, από και προς το λιμάνι.

Σήμερα, κατά τους θερινούς μήνες, από την κίνηση στην ακτοπλοϊα, δημιουργείται ασφυξία σε όλους τους κύριους άξονες του Πειραιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να επιβαρύνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και υπαρχουν φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού.

Το έργο περιλαμβάνει τη βύθιση των γραμμών αμέσως μετά την έξοδο από σταθμό ΦΑΛΗΡΟ, τη δημιουργία ενός νέου υπόγειου σταθμού με την ονομασία ΚΑΜΙΝΙΑ (στη συμβολή των οδών Ηρ.Πολυτεχνείου και Ο.Σκυλίτση) και την άνοδο των γραμμών στην επιφάνεια στον τερματικό σταθμό του ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΕΡΓΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εδώ μιλάμε για ένα από τα κλασικότερα έργα-μακέτα. Η συζήτηση περί υπογειοποίησης υπάρχει από το 2000 σαν έργο συνδυασμένο με το Τραμ. Τελικά λόγω αντιδράσεων το Τραμ άλλαξε χάραξη και δημοπρατήθηκε μόνο του (είναι το έργο που αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι). Τον Νοέμβριο του 2009 εγκρίνεται η προμελέτη και τον Νοέμβριο του 2012 εγκρινεται η ΑΕΠΟ, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. Τον Μάρτιο υποβάλλεται αίτημα από τη ΣΤΑΣΥ για έγκριση της οριστικής μελέτης.

Στη συνέχεια έχουμε ένα πισωγύρισμα και η τότε διοίκηση αποφασίζει να διαλυθεί η σύμβαση προμελέτης και το 2017 γίνεται ανάκληση της απόφασης και το έργο επανέρχεται στην ατζέντα. Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι είναι το μεγάλο όπλο του έργου που θεωρητικά μπορούν σύντομα, μόλις ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να στείλουν το έργο προς την υλοποίηση, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών για τον Πειραιά που θα σταματήσει να είναι άτυπα διχοτομημένος.

Πηγή: ypodomes.com



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110